Botoşani: Scandalul de la Memorialul Ipoteşti s-a mutat la Tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii Consiliului Judeţean susţin că fostul director a adus prejudicii de 100.000 de lei prin managementul defectuos. Şi Coşereanu ameninţă că va cere daune pentru prejudicierea imaginii.

Valentin Coşereanu, fostul director al Memorialului Ipoteşti, este chemat în instanţă de autorităţile judeţene, pentru a explica mai multe decizii din mandatul său. Valentin Coşereanu este acuzat că ar fi cumpărat ilegal opere de artă şi ar fi acordat fără o selecţie contractul de evaluare a bunurilor de patrimoniu fostei sale soţii, Ioana Coşereanu. Aceasta, împreună cu şeful contabil al instituţiei, trebuie să restituie aproape 100.000 de lei Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, sumă care reprezintă prejudiciul adus de cei doi instituţiei.


Cererea Consiliului Judeţean pentru recuperarea pagubei a ajuns la Tribunalul Botoşani săptămâna trecută, la instanţă fiind chemat şi contabilul şef, Silvia Muşat.

Autorităţile vor despăgubiri
Magistraţii vor fi cei care vor decide, în final, dacă cei doi reprezentanţi ai Memorialului au încălcat normele metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonarea şi plata cheltuielilor instituţiei. Membrii comisiei care a demarat controlul la Memorialul Ipoteşti nu sunt mulţumiţi doar cu faptul că fostul director şi-a dat demisia. Ei vor ca Valentin Coşereanu să fie pus la plată pentru toate neregulile descoperite.

Coşeareanu: „Voi dovedi că sunt nevinovat“
Coşereanu, care a demisionat în urmă cu două luni din funcţie, spune că este nevinovat şi este convins că va obţine câştig de cauză în instanţă. Mai mult, cercetătorul vrea să-i pună la plată pe cei care l-au denigrat.


„Voi dovedi că sunt nevinovat. În celălalt dosar s-a decis neînceperea urmăririi penale şi l-am dat în judecată pe Marius Ştefănache, restauratorul muzeului, şi am cerut despăgubiri de 50.000 de lei. Probabil voi face la fel şi după procesul cu cei de la Consiliul Judeţean însă suma va fi mult mai mare”, a declarat Valentin Coşereanu.

Fostul director este cercetat şi de poliţişti
Trei persoane din cadrul Memorialului, printre care şi Valentin Coşereanu, se află în prezent în atenţia oamenilor legii. Ancheta este demarată de Serviciul de Investigare a Fraudelor.

„Avem în lucru două cauze penale diferite în care se efectuează cercetări cu privire la modul de cheltuire a banilor publici. În primul dosar sunt cercetate trei persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi în al doilea dosar ne-am sesizat din oficiu şi se efectuează cercetări faţă de două persoane sub aspectul săvârşirii aceleiaşi infracţiuni“, a declarat subcomisarul Manuela Ieremie, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Botoşani.

A mai existat un scandal în urmă doi ani

Valentin Coşereanu s-a mai aflat în atenţia anchetatorilor în urmă cu aproximativ doi ani, după ce restauratorul muzeului, Marius Ştefănache, a depus o plângere împotriva sa reclamând o serie de abuzuri în instituţie. După luni de anchetă, oamenii legii au dispus neînceperea urmăririi penale întrucât probele existente la dosar împotriva lui Valentin Coşereanu nu erau fondate.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite