Medicii, tentaţi cu 50 de posturi în Germania şi Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii Sănătăţii din Botoşani sunt convinşi că oferta va atrage zeci de doctori care lucrează în spitalele din judeţ.

Pe site-ul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani au fost postate zilele acestea peste 50 de locuri de muncă pentru personal medical specializat, în ţări precum Danemarca şi Germania. Salariile oferite cadrelor medicale care vor îndeplini condiţiile impuse şi care vor alege să părăsească sistemul sanitar românesc ajung până la 8.000 de euro lunar.

Condiţii de muncă dure, dar profesioniste
„Nu văd de ce cadrele medicale nu ar fi interesate de aceste locuri. Salariul este mai mult decât atractiv. Eu nu ştiu medic care să câştige atât de mult în ţară. E adevărat că în Germania sau Danemarca se munceşte mai greu pentru că oamenii de acolo sunt reci şi te sancţionează la orice greşeală“, a declarat Sorin Şologon, directorul AJOFM. Printre medicii atraşi de condiţiile de muncă şi de banii câştigaţi în străinătate s-a numărat şi fosta directoare a Spitalului de Pediatrie, doctoriţa Livia Mihalache. Aceasta a renunţat, însă, la ideea de a pleca în străinătate pentru că a ocupat postul de conducere al unităţii.


„Nici nu se compară cele două sisteme de sănătate. Nici ca dotări, nici ca salarizare sau mentalitate. Numai cine a fost ar putea înţelege. Am luat parte la un curs de o săptămână şi aşa am decis să-mi depun dosarul“, a precizat Livia Mihalache.

Fosta directoare a Spitalului de Pediatrie a decis să amâne plecarea pe perioada cât ocupă funcţia de conducere. Acum, doctoriţa a dat în judecată ministerul sănătăţii pentru înlocuirea ei din funcţie şi aşteaptă soluţionarea litigiului. Ofertele de muncă în străinătate cuprind şi locuri pentru medici rezidenţi. Oferta de locuri de muncă a fost postată pe site-ul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de muncă la puţin timp după finalizarea concursului de rezidenţiat.

Ofertă substanţială şi pentru rezidenţi
„Medicii au ales postul, dar ei trebuie să vină la Botoşani să semneze contractele cu spitalele pe perioada rezidenţiatului. Atunci vom şti cu exactitate câţi rămân la Botoşani“, a precizat un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică.Oferta trimisă de spitalele din ţări ale Uniunii Europene cuprinde şi locuri pentru rezidenţi.


„Acest rezidenţiat ar putea rezolva problema deficitului de personal din unităţile medicale. La noi, la Unitatea de Primire a Urgenţelor, avem o colegă în anul III de rezidenţiat. Problema e că absolvenţii pot lucra efectiv în unitate abia în anii mai mari“, a precizat medicul Petrică Rădăuceanu, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean.
Astfel, medicii rezidenţi în primii ani ar putea alege să plece „în afară“ unde sunt plătiţi în euro şi se pot întoarce în ţară unde pot lucra direct la spital.

Danemarca oferă lefurile cele mai mari
În Danemarca sunt căutaţi medici neurofiziologi, psihiatri şi mamografi. Li se oferă salariu brut între 7.500-8.700 euro, în funcţie de calificări. Germania scoate la concurs posturi de medici rezidenţi pe specialităţi. Aceştia vor primi 5.000 euro lunar. Asistenţii medicali sunt căutaţi de mai multe spitale din Spania, unde li se oferă 1.200 de euro lunar.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite