Botoşani: Medicii botoşăneni o trimit pe Mirela în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Medicii botoşăneni o trimit pe Mirela în străinătate
Botoşani: Medicii botoşăneni o trimit pe Mirela în străinătate

Mirela Mişcodan (34 de ani) a rămas imobilizată într-un scaun cu rotile după un accident de circulaţie produs în urmă cu patru ani.

Medicii botoşăneni cred că investigaţia la un aparat cu rezonanţă magnetică (RMN) sau cu un computer tomograf performant i-ar putea oferi Mirelei Mişcodan informaţiile necesare pentru o posibilă intervenţie în China, respectiv un implant cu celule stem. Specialiştii spun că femeia poate beneficia de analize concludente doar în afara ţării.

„Pacienta a suferit o intervenţie chirurgicală pentru stabilizarea coloanei vertebrale şi i s-au implantat plăcuţe metalice. Cu aparatura existentă în prezent în România, un RMN nu se poate efectua pentru că plăcuţa respectivă împiedică funcţionarea normală a aparatului“, a declarat Petre Rădăuceanu, medic-şef la Spitalul Judeţean „Mavromati“ din Botoşani.

Tratament imposibil în România

Mirela a fost diagnosticată în urma unui accident rutier produs acum patru ani cu tetraplegie, adică paralizia tuturor celor patru membre. Femeia conducea un autoturism în care se mai aflau soţul ei şi fetiţa lor în vârstă de un an şi jumătate. Accidentul de circulaţie a avut loc în apropiere de Buzău, iar soţul Mirelei a decedat atunci. Din cauza şocului, fetiţa, acum în vârstă de şase ani, nu o mai recunoaşte drept mamă şi este crescută de sora Mirelei.

Costul investigaţiei este acoperit de asigurare

Statisticile arată că în România recuperarea unui pacient tetraplegic poate fi încadrată la capitolul „miracol“. „La ora actuală, ne e dificil să spunem că se poate realiza vreo performanţă extraordinară în ţara noastră. Ţinând cont însă de posibilităţile medicinei din alte ţări, eu spun că e foarte bine ca dumneaei să încerce în străinătate. Cu cât se amână investigaţiile medicale şi operaţiile necesare cu atât scad şansele de recuperare“, a completat Rădăuceanu.

Mirelei i-ar putea fi decontată investigaţia efectuată într-o ţară membră a UE prin intermediul unui program care presupune acoperirea costurilor de către statul român. „Dacă aceste intervenţii se pot face şi într-o ţară membră a UE, atunci o aşteptăm la noi să facă cerere pentru Formularul E 112. Trebuie să mai prezinte un referat de la medicul care îi face recomandarea şi să aibă acordul clinicii străine. Dacă totul e în regulă, îi eliberăm formularul, factura urmând a fi decontată de noi“, a specificat Rodica Huţuleac, şefa Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite