Mascaţii au dat startul Sărbătorilor de Iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au dansat pentru botoşăneni
Tinerii au dansat pentru botoşăneni

Străzile oraşului şi esplanada Casei de Cultură au fost invadate în această dimineaţă de mascaţi, veniţi la cea de-a 35-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri „Din străbuni, din oameni buni“. „De când este lumea, la noi se joacă căluţii. Din moşi-strămoşi am învăţat jocul. Au fost câţiva ani întrerupere. Am exersat două săptămâni cu băieţii din sat. În localităţile foarte mici se transmit mai uşor

Colindătorii, căluţii, caprele, mascaţii şi dracii au pornit manifestările din faţa Şcolii de Arte şi au parcurs principalele artrere ale municipiului spre deliciul botoşănenilor.


„E ceva frumos. În fiecare an este la noi această manifestare. Îmi amintesc de copilăria mea, când făceam şi noi bande. Pe la ţară au dispărut aceste obiceiuri. Tineretul a plecat tot peste hotare şi tradiţiile s-au pierdut“, a declarat Constantin Vornicu.


Musafiri din Maramureş


La festival au participat, pelângă tradiţionalele formaţii din judeţ, şi reprezentanţi ai Maramureşului şi ai Bucovinei. „Noi am venit să facem cunoscute obiceiurile din Maramureş. Am mers prin toată ţara. Tradiţia s-a transmis din tată-n fiu. Cât trăiesc eu o să ducem înainte tradiţia“, a declarat Gheorghe Şuşcă, din localitatea Săcel, comuna Izvorul Izei, Maramureş.


Cei mai entuziasmaţi la vederea mascaţilor au fost copiii. „Ne mândrim cu formaţiile pe care le avem şi ne luptăm să le facem cunoscute pentru a se păstra aceste tradiţii de iarnă“, a declarat Ion Ilie, directorul Centrului Judeţean de Creaţie din Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite