Maria Olaru: „Să dai viaţă este o minune!“ (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Olaru
Maria Olaru

De două decenii, medicul obstetrician a ajutat la venirea pe lume a peste 3.000 de copii şi nu regretă nicio clipă meseria pe care şi-a ales-o.

Din familie de medici, Maria Olaru a visat din copilărie să îmbrace halatul alb şi să-i ajute pe semenii săi aflaţi în suferinţă.  Fată simplă de la ţară, dar tobă de carte, Maria Olaru a venit la Botoşani pentru a studia la Liceul Sanitar, după care s-a înscris la Facultatea de Medicină din Iaşi pe care a absolvit-o cu brio în anul 1986. Stagiatura şi-a făcut-o la Spitalul Judeţean Botoşani ca medic de medicină generală, după care a ales să se specializeze în obstetrică şi ginecologie pentru că această ramură a medicinei a fascinat-o.

Emoţii la prima naştere
Era în anul şase de facultate când a asistat la prima naştere. „Făceam stagiul practic la Maternitatea «Cuza Vodă» din Iaşi când am ajutat la venirea pe lume a primului copil. Eram îndrumată de medicul Nadejda Dobreanu, care a fost mentorul meu. Emoţiile au fost mari, dar mi-am dat seama că acesta este drumul pe care vreau să merg toată viaţa“, a mărturisit medicul.

Şi aşa a fost. De 20 ani, Maria Olaru aduce pe lume pui de oameni şi trăieşte alături de mame minunea naşterii.  „Noroc de statistici, că altfel nu aş mai şti câţi copii am ajutat să vină pe lume. Ştiu că fiecare scâncet a fost mai minunat decât cel de dinaintea sa“, a spus Maria Olaru. De experienţa sa au avut nevoie şi femei cu mulţi copii, dar şi fetiţe de 12 ani devenite mame peste noapte. „Copiii care au venit pe lume cu ajutorul meu s-au întors peste ani în sală ca mame. Ai o satisfacţie atunci că bebeluşul de odinioară are ochii în lacrimi şi emoţii când îşi ţine copilaşul în braţe. Sunt sentimente greu de explicat“, a mai spus doctorul.

Situaţii limită
În cele două decenii de carieră, Maria Olaru a avut parte şi de momente dificile când a trebuit să aleagă într-o clipă ce e prioritar: viaţa copilului sau a mamei. „Acestea au fost cele mai grele momente. Suntem oameni puşi în situaţii limită şi trebuie să facem tot ce e mai bine. Au fost clipe când a trebuit să le spun mamelor că pruncul nu a supravieţuit sau să dau vestea familiei că au un nepot sănătos, dar mama a plecat la ceruri“, a spus medicul care nu a fost niciodată acuzat de malpraxis de-a lungul carierei.

Maria Olaru este mama a doi copii: un băiat şi o fată. Niciunul nu a îmbrăţişat pasiunea sa pentru medicină. Amândoi studiază Dreptul la universităţi de renume din străinătate. Manager al Maternităţii Botoşani, Maria Olaru se implică în permanenţă în acţiuni de informare privind contracepţia în rândul femeilor şi adolescentelor, mai ales că numărul minorelor care devin mame creşte îngrijorător de la an la an.

Profil
Născută. Suharău, judeţul Botoşani.
Studii. A absolvit Facultatea de Medicină în 1986, iar rezidenţiatul l-a făcut la Centrul Universitar Iaşi.
Familie. Căsătorită, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă v-aţi întoarce în timp, tot acest domeniu al medicinei l-aţi alege?
Cu siguranţă. Toate domeniile medicinei sunt interesante,  dar dintre toate obstetrica şi ginecologia sunt de-a dreptul fascinante. Ai ocazia de a asista şi de a fi părtaş zilnic la o minune. Nu este nimic mai frumos decât să dai viaţă.
 
Care este cel mai dificil moment prin care sunteţi nevoită să treceţi?
Cel mai greu este să îi spui mamei că pruncul nu a supravieţuit. Ca femeie, înţeleg dramele acestor mame şi de fiecare dată este cumplit să dau o astfel de veste.

Ce-i place
Pentru că locuieşte la casă, Maria Olaru este pasionată de grădinărit. Călătoriile şi arta culinară sunt alte câteva preferinţe.

Ce nu-i place
Duplicitatea oamenilor şi aroganţa îi displac Mariei Olaru. Lipsa timpului liber este singurul regret al medicului, care recunoaşte că meseria ocupă primul loc în viaţa sa.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite