Mâncarea deţinuţilor, afacere de 3.600.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Penitenciarelor a experimentat scump anul trecut hrănirea prin catering a puşcăriaşilor. Deţinuţii şi copiii orfani vor reveni la legumele cultivate în grădina proprie. Este mai ieftin decât să mănânce la caserolă.

Experimentul a durat un an în cazul Penitenciarului şi doar şase luni la Direcţia de Protecţie a Copilului. În primul caz s-au cheltuit 3,6 milioane de lei, iar pentru copii s-au alocat 1,2 milioane de lei. Costisitorul experiment a fost anulat de criză.

Deţinuţii, trimişi la cratiţă

Cei 1.000 de deţinuţi din puşcăria botoşăneană nu vor uita însă cât de bine le-a fost anul trecut. Fiecare a primit zilnic trei feluri de mâncare, preparate de două firme de catering din Suceava şi Bucureşti.

Ei au fost serviţi în caserole din plastic şi cu veselă de unică folosinţă. Din meniul zilnic nu au lipsit vreodată carnea, pastele ori legumele proaspete.
„A fost un experiment al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor prin care s-a încercat implementarea unui sistem practicat în toată Europa. Proiectul s-a dovedit bun, dar prea costisitor“, a spus Iulian Dărângă, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Botoşani. Prin urmare, conducerea penitenciarului a decis să revină la vechile obiceiuri şi să folosească propria bucătărie pentru hrana deţinuţilor.

Carnea este cumpărată prin licitaţie, iar legumele şi zarzavaturile sunt culese din grădina închisorii. De prepararea meniurilor se ocupă zece deţinuţi care nu sunt plătiţi, dar beneficiază de reduceri din pedeapsă.

„Estimăm astfel o reducere a cheltuielilor cu un sfert faţă de suma plătită firmei de catering“, a apreciat Iulian Dărângă . Calculele matematice arată că un sfert din cele 3,6 milioane de lei plătite, adică 1,8 milioane de lei, a fost cheltuit în plus pentru hrana deţinuţilor în 2009.

Orfanii îşi vor cultiva singuri legumele

Pentru cei 100 de copii din centrele de plasament, statul a plătit 1,2 milioane lei în şase luni de catering. Sistemul european de hrană s-a dovedit şi aici păgubos, iar şefii direcţiei vor renunţa la proiect săptămâna viitoare. Mâncarea va fi preparată în bucătăria proprie a orfelinatelor, iar legumele vor proveni din cele două grădini de zarzavat.

„Mâncarea va fi pregătită de anagajţii noştri, aşa că vom face economii de minimum 10%“, a declarat Liviu Rădăşanu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite