Mâncare pusă peste iarnă la borcan în cămara Maternităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătarii maternităţii folosesc la gătit legume puse la murat, după ce au fost culesee din grădina spitalului
Bucătarii maternităţii folosesc la gătit legume puse la murat, după ce au fost culesee din grădina spitalului

Cei aproape 200 de pacienţi servesc zilnic mese copioase, gătite cu legume puse la borcan din grădina proprie a spitalului.

Sarmale, borş cu sfeclă roşie, ardei umpluţi, salată de vinete - sunt meniuri pe care botoşănenii nici nu gândeau că le vor mânca într-un spital. La Maternitatea Botoşani însă, arta culinară e la ea acasă, iar produsele sunt toate proaspete şi fără chimicale.


Ca o mare familie de gospodari, anul trecut angajaţii din cadrul spitalului au pus mână de la mână şi au cumpărat seminţe pentru a-şi face propria grădină pe un teren din vecinătatea Maternităţii. Astfel, varza, prazul, vinetele, ardeii şi zarzavaturile au fost eliminate de pe lista de cumpărături.

Asistenţii lucrează ca agricultori peste program
Muncitorii, împreună cu o parte din personalul medical au fost cei care s-au oferit să stea peste program pentru ca acum maternitatea să fie aprovizionată pentru iarnă. „Doamnei director i-a venit ideea. Acum avem proviziile noastre: morcov, pătrunjel, mărar, ardei. Toate sunt puse în butoaie şi ne vor ajunge până la următoarea aprovizionare“, a spus Mihaela Brînzei, şeful serviciului de administraţie din cadrul maternităţii. Nu mai puţin de 28 de butoaie cu varză a câte 200 de kilograme stau în beciul din incinta unităţii. Tot aici sunt depozitate câteva butoaie de zarzavat, salată marinată de vinete, ardei capia la oţet, castraveţi muraţi şi gogonele.

Autopsierul Liviu Mihalache este cel care s-a îngrijit ca recolta să fie una bogată. „Am studii de pomicultură, dar am locuit la ţară şi am lucrat şi în agricultură. Aici, am folosit îngrăşământ natural şi a ieşit o producţie frumoasă. O varză ajungea şi la şapte kilograme. Şi lipovenii ar fi invidioşi“, a povestit autopsierul Liviu Mihalache.

Pacienţii spitalului au astfel parte de mese gustoase şi diversificate. Sărmăluţele sunt servite de două ori pe săptămână, iar salatele de varză nu lipsesc din meniul bolnavilor.
„Pacienţii au simţit diferenţa. Acum au un meniu mai diversificat şi produsele sunt mai sănătoase“, a declarat Elena Muscă, bucătar coordonator. Cu această gospodărire internă, maternitatea a reuşit să facă economii consistente fără constrângeri, ci cu acţiunea benevolă a muncitorilor şi a o parte din personalul medical.


„Angajaţii stăteau peste program, le era drag să lucreze la grădină. Îngrijitoarele, femeile de serviciu, şoferul şi nu numai. Prin această măsură am reuşit să facem economii de aproape 10 milioane de lei“, a declarat Mihaela Brînzei.

Anul acesta vor înfiinţa o seră

Pe suprafaţa de 700 de metri pătraţi din apropierea Spitalului de Ginecologie Botoşani, anul acesta reprezentanţii unităţii intenţionează să înfiinţeze şi o seră. O altă iniţiativă a şefilor Maternităţii constă în înfiinţarea unei fântâni în curtea spitalului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite