Botoşani: Portret/Aurel Apetrei: Luptătorul care vânează talente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Portret/Aurel Apetrei: Luptătorul care vânează talente
Botoşani: Portret/Aurel Apetrei: Luptătorul care vânează talente

Aurel Apetrei a practicat luptele în tinereţe, în lotul naţional al României. După de 20 de ani de sport, a devenit un antrenor hotărât să formeze campioni.

Aurel Apetrei a descoperit tainele luptelor la Bucureşti, la 15 ani. A fost selecţionat de antrenorul secţiei de lupte a clubului Sirena Bucureşti şi după doi ani a devenit vicecampion naţional. „La finalul clasei a VIII-a, am văzut un anunţ într-un ziar că la o şcoală profesională din Bucureşti se acordă burse şcolare şi mi-am încercat norocul. Am dat examen şi am fost admis. La scurt timp, Mihai Chiriţă, antrenorul de atunci al AS Sirena Bucureşti, m-a chemat la selecţia pentru secţia de lupte şi astfel am început să practic luptele“, îşi aminteşte Aurel Apetrei.


A luptat pentru a deveni cel mai bun


După doi ani la AS Sirena Bucureşti, botoşăneanul s-a transferat la Metalul Bucureşti, club pentru care a concurat până în 1976, când a fost înrolat în armată. „În perioada stagiului militar, am fost transferat la Steaua. Fiind component al lotului naţional, au vrut să mă oprească, dar nu puteam obţine grad militar fiindcă atât bunicii mei, cât şi cei ai soţiei au avut condamnări politice. Mi-au propus să rămân ca civil, dar am refuzat şi m-am întors în Botoşani“, adaugă antrenorul de lupte.


Din 1978, când a revenit acasă, şi până în 1992, Aurel Apetrei a fost legitimat la CS Botoşani făcând parte din echipa de divizia A, după care a înfiinţat echipa de lupte Mecanica Botoşani, unde a fost antrenor secund şi sportiv.
În 1985, împreună cu Ioan Balan, care era antrenor, şi Vasile Rusu, fostul preşedinte al clubului, am înfiinţat o echipă de seniori la lupte cu care ne-am înscris în campionatul naţional. A fost o perioadă frumoasă în care am avut sprijinul fostului director al fabricii Mecanica Nicolae Şfarghiu“, susţine Apetrei.În 1992, Aurel Apetrei  s-a dedicat antrenoratului. Au urmat câţiva ani în care a obţinut rezultate foarte bune.


Este mândru de elevii săi

Perioada 1992-2000 a fost una foarte bună. Am obţinut peste 30 de medalii cu elevii mei în competiţiile naţionale. Cel mai bun rezultat a fost titlul mondial luat în 1998 de Ionuţ Alboaie la Maribor, în Slovenia. A fost al doilea campion mondial din istoria luptelor din Botoşani“, menţionează Aurel Apetrei. În 2002, antrenorul s-a transferat la CS Botoşani şi după doi ani au apărut primele rezultate. Acum are mai mulţi sportivi de valoare cu care vrea să reediteze perfomanţele din anii ’90. 

Întrebări şi răspunsuri
Când va avea Botoşaniul un nou campion mondial?
Este greu de spus. Acum am un copil foarte bun, în care îmi pun mari speranţe. La început, nimeni nu credea în el, dar a demonstrat că are valoare şi acum este component al lotului naţional. Sper ca în 2010 să facă o figură frumoasă la Campionatele Mondiale şi Europene.   


Cât de motivaţi sunt sportivii?
Copiii din familii sărace şi cei de la ţară mai vin să facă lupte fiindcă văd în asta o şansă de afirmare. Am în prezent un copil foarte bun din Blândeşti, dar pe care nu-l pot aduce în Botoşani din cauza situaţiei financiare dificile a familiei sale. Speranţa mea este ca directorul şi conducerea clubului să găsească soluţii pentru a putea aduce acest copil la Botoşani.  

Ce-i place
„În afara luptelor, îmi place foarte mult fotbalul. N-am jucat la nicio echipă în tinereţe, dar acum am un grup de prieteni cu care mă întâlnesc o dată sau de două ori pe săptămână. Îmi place foarte mult şi grădinăritul, fiindcă pot sta în natură şi fiindcă mă relaxează foarte mult“, spune Aurel Apetrei.

Ce nu-i place
„Nu-mi place când politica se amestecă în sport. După părerea mea, politicul nu are ce căuta în sport, în cultură şi în învăţământ. De câte ori se implică, rezultatele sunt negative“, a adăugat antrenorul botoşănean.

Profil
Născut. 16 mai 1957, Botoşani.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică, Iaşi.
Familie. Este căsătorit, are trei fete.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite