Lumină de la vânt în comuna Cândeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de localităţi vor putea beneficia de proiectul de producere a energiei verzi, de 20 de milioane de euro. Doi investitori italieni au cumpărat 30 de hectare de teren pentru a monta mai multe turbine necesare producerii energiei alternative.

Giuliano Nencini şi partenerul său Marco Ricci au pus pe picioare 18 firme în regiunea Toscana. Pentru că afacerile imobiliare le merg bine, investitorii au decis să se extindă. Astfel, italienii au decis să investească 20 de milioane de euro la Botoşani în afaceri cu vânt.


„În zona Siretului, viteza vântului este aproape egală cu cea de pe litoralul Mării Negre, adică depăşeşte 6 metri pe secundă. Este suficient cât să producem energie verde. Am purtat discuţii cu aceşti investitori şi am reuşit să-i convingem să dezvolte o afacere în judeţ“, a spus Mirel Manea, partener de afaceri al celor doi investitori. Oamenii de afaceri au pus bazele societăţii Energest, care va vinde energie verde produsă la Cândeşti către E.ON Moldova. Investitorii susţin că au fost efectuate luni la rând măsurători şi studii de identificare a celei mai bune zone pentru amenajarea parcului eolian.


Au luat 30 de hectare de teren la Cândeşti


La începutul acestei săptămâni, investitorii au cumpărat 30 de hectare de teren la marginea localităţii Cândeşti, unde viteza medie anuală a vântului este de 6,6 metri pe secundă. Italienii susţin că investiţia ajunge la 20 de milioane de euro, bani pe care sunt dispuşi să-i investească anul viitor. Proiectul vizează montarea a 20 de turbine de câte 2,5 megawaţi, fiecare cu o înălţime de 146 de metri. Potrivit investitorilor, acestea sunt concepute pentru zone cu turbulenţă redusă şi vânturi cu viteză medie, iar energia verde produsă poate deservi toată zona de vest a judeţului, adică 20 de localităţi.


Italienii au purtat ieri primele discuţii şi cu şefii judeţului. „Îi vom ajuta în tot ce ţine de eliberarea avizelor, a documentaţiei şi a studiilor pentru că este un câştig pentru judeţ. O asemenea afacere înseamnă taxe mari adunate la bugetul local Cândeşti, dar şi investiţii în infrastructură“, a spus Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite