Locuinţe de lux pentru săracii din Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 10 milioane de euro au cheltuit edilii pentru reabilitarea a 16 imobile din Centrul Istoric al Botoşaniului şi refacerea zonei pietonale.  În locuinţele luxoase se vor muta la toamnă 60 de familii sărace, care vor plăti chirii modice. Mare parte dintre viitorii beneficiari trăiesc din ajutoare sociale.

Locuinţele din cele 16 imobile din Centrul Istoric al oraşului sunt predate la cheie societăţii Locativa, iar primele familii se vor muta luna viitoare. Reporterii „ADS“ au făcut un tur al caselor de secolul al XVIII-lea, aflate în patrimoniul cultural, care au fost reabilitate în ultimii trei ani cu 10 milioane de euro de la Uniunea Europeană.


Holuri imense şi uşi din lemn masiv


Luxul te izbeşte de la intrarea în imobile. Uşi din lemn masiv şi holuri vaste cu scări interioare de lemn şi fier forjat, care amintesc de hotelurile de cinci stele din străinătate, te poartă spre apartamentele în care vor locui 60 de familii sărace din Botoşani. Apartamentele cu două camere au o suprafaţă de aproape 70 de metri pătraţi şi sunt dotate cu centrale, debarale, două balcoane, bucătării şi living-uri uriaşe. Spaţioase sunt şi garsonierele prevăzute cu pereţi despărţitori de sticlă, debara, bucătărie şi toalete dotate după ultima modă.


Mansardele şi beciurile oferă spaţii de depozitare. Numai muncitorii care dau la lopată de trei ani ştiu cât de greu au ajuns aici. „Era focar de infecţie aici. Cu roaba am scos mizeria din case. Stăteam cu măştile pe faţă că nu se putea respira. Acum este lux aici“, a spus Vasilică Pricopi, unul dintre cei 200 de muncitori care au reabilitat Centrul Istoric.


Mutaţi temporar la periferie


În locul cafenelelor cu iz de epocă sau a centrelor culturale ori a expoziţiilor, Primăria va popula Centrul Istoric tot cu vechii chiriaşi care au devastat Centrul Vechi în ultimii 20 de ani şi nu au investit un leu în casele pe care le-au lăsat să se prăbuşească. Mutaţi în zona Cişmea, Mioriţa şi Parcul Tineretului, pe perioada lucrărilor, toţi vor reveni la toamnă în casele pe care le-au închiriat până în 2014.


„Aceşti oameni au fost evacuaţi când contractele erau încă în termen. Suntem nevoiţi să-i readucem la vechile locuinţe“, a declarat Cătălin Alexa, viceprimarul din Botoşani. Între timp, peste 1.000 de familii aşteaptă o locuinţă de la stat de ani buni. Sunt tineri profesori, ingineri sau medici care nu au prins măcar un loc într-un cămin de nefamilişti pentru că nu fac parte din rândul asistaţilor social.


„Este jenant ce se întâmplă la Botoşani. Cei care muncesc, dau la timp dările şi impozitele sunt lăsaţi pe drumuri. Ţiganii şi leneşii sunt mutaţi în case de lux“, a spus Daniela Ionescu, medic stagiar. Doctorul plăteşte 150 de euro lunar pentru un apartament închiriat pe strada Primăverii. Chiriaşii din Centrul Istoric vor plăti însă sume modice pentru condiţiile puse la dispoziţie de edilii care fac protecţie socială de lux pe bani europeni. „Sunt locuinţe sociale, iar chiriile nu vor depăşi 120 de lei pentru un apartament şi 70 de lei pentru o garsonieră. Vor trebui însă să-şi plătească la timp dările pentru că, altfel, vor fi evacuaţi“, a precizat Florinel Gornea, director la societatea Locativa.

Referendum pentru popularea Centrului Istoric


Botoşănenii sunt nemulţumiţi de decizia Primăriei de a închiria locuinţele reabilitate pe bani europeni familiilor fără venituri, asistate social. Zeci de petiţii au fost înaintate atât autorităţilor locale, cât şi instituţiilor de cultură în administrarea cărora se află aceste clădiri de patrimoniu. „Şi noi suntem plătitori de taxe şi impozite şi ar trebui să fim consultaţi mai ales că este vorba despre o zonă cu mare potenţial turistic. Dacă ţiganii şi asistaţii social vor fi mutaţi aici, se alege praful de banii europeni“, a spus Brânduşa Ieremie, unul dintre semnatarii petiţiilor.

Centrul Istoric, focar de infecţie şi pol al violenţei

Peste 600 de persoane, majoritatea de la periferia societăţii, au ocupat în ultimele decenii casele de patrimoniu din zonă. Locuinţele de patrimoniu din Centrul Vechi al oraşului au aparţinut familiilor de evrei în perioada interbelică. În ultimele decenii, casele au fost acaparate de aproape 600 de persoane sărace sau certate cu legea şi cu civilizaţia.


Sufocaţi de gunoaie 


Ultimul recensământ al populaţiei, realizat acum nouă ani, a scos la iveală că mulţi dintre chiriaşi nu aveau acte de identitate şi nici mutaţie la Botoşani. Violenţele, furturile şi mizeria din zonă au făcut istorie la Botoşani. În casele de patrimoniu şi-au găsit loc hoţi mărunţi, dar şi infractori cu state vechi care şi-au impus propriile legi. „Nici măcar echipele de la salubrizare nu puteau ajunge seara în Centru. Se mătura în zori, după ce rromii se duceau la culcare“, a spus Gheorghe Pricopi, director Urban Serv, care-şi aminteşte de munţii de gunoaie scoşi din casele chiriaşilor.


Adevărate grajduri au devenit, în ultimii ani, multe dintre apartamente, unde parchetul şi uşile au fost puse pe foc în mijlocul casei, iar chiriaşii îşi făceau necesităţile fiziologice în găleţi pe care le goleau în curţile interioare. „Mirosul se simţea de când intrai în Centru. Era focar de infecţie şi mizerie. În plus, treceam prin zonă cu frică să nu fiu bătută sau jefuită“, povesteşte Brânduşa Axinte, angajata unui magazin din Centrul Vechi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite