Botoşani: Liviu Şoptelea: Îi învaţă pe cei mici să se exprime în culori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 15 ani, Liviu Şoptelea şi-a dedicat viaţa picturii şi copiilor. Botoşăneanul le arată cumsă-şi exprime sentimentele desenând.

Liviu Şoptelea a început să picteze în urmă cu 28 de ani, când era elev de liceu. A avut aproape 40 de expoziţii personale şi de grup în ţară, dar şi în străinătate. „În 1993 am avut o expoziţie de icoane pe sticlă la New York. Preotul paroh de la Biserica „Sfinţii Petru şi Pavel” le-a văzut şi le-a expus acolo pentru a fi apreciate şi de românii din America”, spune artistul.
Operele sale au fost preţuite de criticii de artă, iar premiile nu au întârziat să apară, reuşind să adune în vitrină nu mai puţin de 20 de premii şi diplome. De trei ori a obţinut locul I la Concursul Republican de Artă Plastică şi de două ori premiul „Gratitude” în Macedonia.
 
Terapie prin culoare


La Palatul Copiilor din Botoşani, pictorul a îndrumat sute de elevi care i-au frecventat cursurile. „Am avut rezultate foarte bune cu acei copii. Am obţinut foarte multe premii la diferite concursuri de pictură organizate în ţară. Am avut şi nenumărate expoziţii de grup sau tabere de creaţie”, îşi aminteşte artistul.


După zece ani de muncă la Palatul Copiilor, pictorul s-a văzut nevoit să renunţe la cursuri. Acum lucrează cu elevi aflaţi în dificultate, pe care îi învaţă să îndrăgească mai întâi această artă. 
Liviu Şoptelea le arată minorilor din centrele de plasament să se exprime prin desen. „Pentru ei aceste ore sunt un fel de terapie prin culoare. Mulţi fiind din mediul rural, desenează de obicei casa lor, biserica şi şcoala. Asta înseamnă că, în ciuda vieţii lor de acolo, le este dor de familie”, afirmă profesorul.

Expoziţii la Centrul Ludic


O cameră mică aflată la primul etaj al Centrului Ludic „Lucie Lecomte” ţine loc de atelier de pictură. Aici vin zilnic zeci de copii care, sub atenta îndrumare a lui Liviu Şoptelea, îşi dezvoltă calităţile artistice.
Îmi place foarte mult să lucrez cu ei”, spune pictorul care şi-a petrecut printre copii mai bine de 15 ani din viaţă. Munca sa nu a fost în zadar, cei mici răsplătindu-l cu numeroasele tablouri, care au făcut obiectul expoziţiilor organizate la Centrul Ludic.


Aici am avut foarte multe expoziţii cu picturile pe sticlă realizate de copii. De obicei, de Crăciun şi de Paşte abordăm tema icoanelor pe stice. De 8 Martie este o regulă organizarea de expoziţii concomitent cu alte acţiuni dedicate mamelor”, a adăugat profesorul. În urmă cu trei ani, în cadrul campaniei „Împreună împotriva exploatării copilului prin muncă”, 43 de minori au transmis adulţilor mesajul lor împotriva acestui fenomen, prin intermediul tablourilor.

Întrebări şi răspunsuri

De cât timp lucraţi cu copiii?
L. Ş.: Zece ani am lucrat la Palatul Copiilor ca suplinitor, însă a venit un profesor şi din 2005 m-am angajat la Centrul Ludic „Lucie Lecomte”.  

Este greu să lucraţi cu micuţii din centrele de plasament?
L. Ş.: Este dificil, dar şi plăcut în acelaşi timp. Am descoperit aici câţiva elevi foarte talentaţi, care au câştigat şi premii la concursurile naţionale, iar unii sunt acum studenţi.

Aveţi idee cam câte lucrări v-au trecut prin mână?
L. Ş.: Multe. Sute sau poate chiar mii. Numai la Palatul Copiilor în două ore se realizau cel puţin zece lucrări. Şi aici lucrez cu cei mici cel puţin două ore pe zi.


Ce-i place
Pictorul adoră copiii. De aceea şi-a dedicat o mare parte din viaţă lucrului cu cei mici. O altă mare pasiune a lui Liviu Şoptelea este cititul şi teatrul. De câte ori are posibilitatea merge la teatru însoţit de băieţelul său în vârstă de 11 ani.

Profil

Născut
24.01.1966, Botoşani
 
Educaţie
Facultatea de Arte Plastice, Constanţa

Experienţă
pictează de când era elev la liceu
 
Familie
căsătorit, are un copil

Ce nu-i place
Nu îmi plac oamenii care nu-ţi spun ce au de spus în faţă. Adică, mai pe româneşte, te vorbesc pe la spate”, spune Liviu Şoptelea. Pictorul nu este un mare fan al sportului, dar se uită la meciurile de fotbal doar când joacă naţionala României.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite