Botoşani: Legumele şi fructele ieftine nu-i atrag pe clienţi în piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Legumele şi fructele ieftine nu-i atrag pe clienţi în piaţă
Botoşani: Legumele şi fructele ieftine nu-i atrag pe clienţi în piaţă

La tarabe, producătorii trag de botoşăneni ca să le cumpere marfa

Deşi preţul la produse a scăzut cu aproape 30% în această perioadă, comercianţii se plâng că nu fac vânzare şi li se strică marfa pe tarabe.

După o lună în care vânzările au fost foarte mici, comercianţii au sperat ca postul Adormirii Maicii Domnului să-i ajute să câştige măcar cât au investit. Nu numai că nu este aşa, dar ţăranii au ajuns să dea aproape pe nimic legumele şi fructele pentru care muncesc de luni întregi.

„Nu merge vânzarea. Oferta este mare, iar orăşenii nu au bani. Arunc roşiile cu sacii că le ţin în soare şi nu le mai pot vinde“, a declarat Vasilică Beldiu, comerciant.

Ieri dimineaţă, în hala de legume nu era aproape niciun client. Ocoliţi de cumpărători, unii comercianţi şi-au închis tarabele. Alţii au redus cât au putut preţurile ca să nu li se deterioreze marfa. „Săptămâna trecută dădeam cartofii cu 1,2 lei  pe kilogram. Acum i-am lăsat la 0,8 lei şi tot nu îi pot vinde. Mâine plec în concediu şi nu vreau să mai car sacii acasă. Îi dau cu cât vrea clientul, numai să scap de ei“, a declarat Ioan Leancă, producător din localitatea Bucecea.

Puţin mai bine le merge ţăranilor care vând legume şi fructe ecologice cultivate în grădină. Ca să-şi vândă produsele, aceştia au redus preţurile la marfă cu 30%. Astfel, un kilogram de roşii costă 1 leu, iar castraveţii 0,7 lei. De la 2 lei kilogramul, ardeii costă acum 0,9 lei, însă chiar şi aşa clienţii nu se înghesuie să-i cumpere. Reducere s-a făcut şi la morcovi, care costă acum 1,5 lei kilogramul.

Micii şi berea, vedetele sezonului

 „La ţară ţinem Postul Sfintei Marii şi mâncăm legume. Am crezut că facem vânzare, dar orăşenii tot după carne umblă. Hala e plină, iar noi abia vindem un kilogram de roşii“, se plâng comercianţii de legume. Nici magazinele cu produse vegetale nu stau mai bine cu vânzările în această perioadă. Rafturile cu produse din soia şi alte vegetale care înlocuiesc carnea nu stârnesc interesul botoşănenilor.

„Lumea este în concendii, iar vânzările merg rău. Abia am vândut câteva cutii de pate din soia“, a declarat Margareta Iftimie, vânzător  la un supermarket din oraş.

Lovitura au dat-o însă magazinele de carne şi buticurile care vând mici. La temperaturi caniculare, botoşănenii au stat la coadă ca să cumpere mititei şi să bea bere. „Nu e păcat ce bagi în gură, ci ce îţi iese pe gură. Decât să mănânc fasole şi să fac păcate, mai bine aşa“, spune râzând Ilie Mironică.

Cât durează Postul

Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 31 iulie şi se încheie pe 15 august. Pentru credincioşii ortodocşi, acest post este unul al reculegerii şi al regăsirii spirituale. Timp de două săptămâni, cât durează acesta, slujbele din biserici o preacinstesc pe Maica Domnului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite