Botoşani: Legumele botoşănenilor, la fel de scumpe ca în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele comercializate în pieţe sunt mai scumpe la sfârşit de săptămână

Cumpărătorii spun că majorarea preţurilor la fructe, legume şi chiar produse lactate este dictată de samsari. Preţurile rivalizează cu cele din pieţele din Spania sau Italia.

Comercianţii scumpesc produsele alimentare la sfârşit de săptămână, profitând de faptul că cei mai mulţi botoşăneni îşi fac cumpărăturile sâmbăta şi duminica. Practic, preţurile la fructe şi la produsele de lactate, sunt mai mari cu 20-30% în comparaţie cu zilele lucrătoare.

Dacă în cursul săptămânii un kilogram de roşii poate fi cumpărat cu 2,5 lei, în weekend ajunge 3,5-4 lei. Botoşănenii spun că majorarea preţurilor este dictată de intermediari, care cumpără produsele de la ţărani şi apoi le revând mai scump. „Preţurile sunt stabilite de samsari. Ţăranii care vin dimineaţa în piaţă vând toată marfa intermediarilor care apoi dictează preţurile”, susţine Ion Prelipceanu, muncitor.

Reprezentanţii societăţii Urban Serv, cea care administrează pieţele din municipiul Botoşani, spun că toţi samsarii au certificate de producător. „Samsarilor nu prea avem ce să le facem. Ei şi-au cumpărat câte un hectar de teren prin judeţele Galaţi şi Buzău şi apoi vin şi ne prezintă certificate de producător. Astfel ei produc 200 de kilograme de cartofi şi vând 2.000. Se fac trimestrial verificări, dar dacă sunt în regulă cu actele nu putem lua nicio măsură”, a spus Gheorghe Pricopi, directorul general al SC Urban Serv SA. Botoşănenii care au lucrat în străinătate şi care au revenit acasă, spun că preţurile din pieţele botoşănene sunt similare cu cele din Spania sau Italia.

Preţuri occidentale, salarii româneşti

„Am lucrat câţiva ani în Spania şi când am revenit în ţară am văzut că preţurile la alimente sunt la fel ca acolo, dacă nu chiar mai mari. Nu este normal, pentru că în Botoşani salariile nu se compară cu cele din Spania. Acolo câştigi 2.000 de euro pe lună, iar aici 200-300 de euro. În plus, preţurile sunt foarte mari dacă ţinem cont că Botoşaniul are un potenţial agricol foarte mare”, ne-a spus Vasile Baltă.

Diferenţe de preţ

Sâmbătă - Duminică
Roşii 3,5 - 4 lei;
Cartofi 1,2 - 1,5 lei;
Ardei 5 - 6 lei;
Cireşe 4 - 5 lei;
Căpşuni 5,5 - 6.

Luni - Vineri
Roşii 2,5 - 3 lei;
Cartofi 1 - 1,2 lei;
Ardei 5 lei;
Cireşe 3,5 lei;
Căpşuni 4 - 4,5 lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite