Leac naturist în loc de vaccin antigripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmacii deschise de Crăciun şi de Revelion
Farmacii deschise de Crăciun şi de Revelion

Botoşănenii evită serurile distribuite de medicii de familie, în schimb caută în farmacii pastile care previn apariţia răcelilor acute

Echinaceea şi produsele pe bază de cătină sunt foarte căutate în această perioadă în farmaciile din Botoşani de către oamenii care încearcă să prevină îmbolnăvirea de gripă.


Vânzătorii din magazinele de profil se laudă că, săptămânal, fac comandă de zeci de cutii cu astfel de produse naturale. Un alt medicament căutat, ca alternativă la clasicul vaccin antigripal, este cel pe bază de gheară de pisică, o plantă adusă din SUA care, potrivit prospectului, creşte imunitatea organismului. „Am ajuns cu bebeluşul meu la Iaşi, la spital. Au băgat injecţii în el trei luni întruna. Dintr-o gripă a ţinut-o numai în pneumonii. Apoi l-am tratat cu echinaceea şi a scăpat de probleme într-un timp foarte scurt. Vaccinul antigripal nu este aşa bun, m-am convins“, a spus  botoşăneanca Ionela Macovei.


Dezinteresul botoşănenilor faţă de serul antigripal a început să se manifeste în această toamnă. În aceeaşi perioadă din 2010, tinerii, vârstnicii, copiii trebuiau să se înscrie pe listele interminabile ale medicilor de familie pentru a putea beneficia de seruri, ajunse mereu la Botoşani în stocuri insuficiente.


Stoc de 20.000 de doze 


Acum însă, vaccinurile zac uitate în dulapurile cu medicamente. În octombrie, judeţul Botoşani a primit aproximativ 6.000 de doze de vaccin antigripal. Mare parte dintre acestea nu şi-au găsit încă utilitatea. În plus, la sfârşitul săptămânii trecute au mai fost repartizate judeţului alte 20.000 de seruri, care ar trebui folosite cel târziu până luna viitoare.


„Vor fi împărţite între medicii de familie şi persoanele care necesită acest tip de profilaxie. Botoşănenii ar trebui să se vaccineze în următoarea lună, ulterior nu cred că mai este necesar, pentru că perioada de imunizare este destul de lungă“, a spus Lidia Onofrei, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite