Lasă actoria pentru cules roşii în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Donţu, artist la Teatrul „Mihai Eminescu“, se pregăteşte să plece într-un „turneu“ de supravieţuire. Pentru că din leafa de artist nu reuşeşte să trăiască, bărbatul părăseşte scena vara aceasta şi merge să lucreze ca fermier.

Mihai Donţu (34 de ani), unul dintre cei mai talentaţi actori de la Teatrul „Mihai Eminescu“ din Botoşani, a decis să renunţe o perioadă la viaţa de artist pentru a nu muri de foame.


Actorul a găsit în schimb o soluţie să facă rost de bani şi pleacă peste hotare să muncească într-o fermă. „Pe timpul verii voi pleca în Belgia, la cules roşii. Am credite la bănci şi, din salariul de 1.300 de lei de actor, mă descurc foarte greu. Cât câştig în două luni acolo este leafa de actor pe mai mult de jumătate de an în România“, a declarat botoşăneanul.


Ia trei colegi cu el


Bărbatul, care este la a doua „reprezentaţie“ ca fermier în Belgia, după ce şi vara trecută a mers la cules roşii, a refuzat orice rol în ţară până la toamnă. „Am avut oferte să rămân aici să joc teatru, însă prefer să am ce mânca. Nu pot trăi tot timpul cu grija zilei de mâine“, a mai spus Mihai Donţu.


După experienţa de anul trecut din Belgia, botoşăneanul spune că a găsit reţeta supravieţuirii şi le-a „vândut-o“ şi altor colegi de breaslă.
Astfel, în această vară, el o să plece ca în turneu de muncă, cu o „trupă“ întreagă de actori. „De data asta, mai iau cu mine încă trei colegi de la teatru. Tuturor ne este greu şi asta este o soluţie de supravieţuire. Altfel nu ne putem descurca cu toate cheltuielile de zi cu zi în ţară“, a declarat artistul. Numai pentru o singură lună de cules roşii, actorul va primi o leafă de 1.500 de euro, de aproape cinci ori mai mult decât cea pe care o ridică lunar de la teatru.


„Este unul dintre actorii buni ai teatrului“


De partea cealaltă, colegii lui Mihai Donţu spun că alegerea acestuia este una cât se poate de practică. Şi asta cu atât mai mult cu cât salariile la teatru sunt prea mici pentru a le permite artiştilor să ducă un trai decent.


„Mihai Donţu este unul dintre actorii buni ai teatrului. Salariile în breaslă sunt foarte mici. Un actor debutant câştigă 600 de lei, iar unul cu vechime şi toate gradele abia ajunge la 1.700 de lei“, a declarat Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu“.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite