Botoşani: Laptele şi caşul ţăranilor au interdicţie în piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Laptele şi caşul ţăranilor au interdicţie în piaţă
Botoşani: Laptele şi caşul ţăranilor au interdicţie în piaţă

Halele de lactate sunt pustii după ce ţăranilor fără acte nu li s-a permis accesul

 Botoşănenii critică decizia autorităţilor deoarece acum sunt nevoiţi să cumpere produse mai scumpe de la producătorii autorizaţi.

În hala de lactate, unde ţăranii din toate colţurile judeţului veneau săptămână de săptămână cu caş, urdă, lapte şi ouă proaspete, s-au instalat acum firmele cu produse ambalate conform cerinţelor europene.

Dimineaţă, în spaţiul dedicat vânzătorilor de brânzeturi nu se mai găsea niciuna dintre bătrânicile arse de soare şi trezite cu noaptea în cap să vină la oraş.

Aceasta deoarece ţăranii fără certificate de producător nu au mai fost primiţi la tarabe. În unitate au rămas doar câţiva comercianţi a căror marfă s-a dovedit inaccesibilă botoşănenilor.

„M-am obişnuit să cumpăr în fiecare duminică smântână şi brânză de vaci de la o bătrânică din Suliţa. Nu am încredere să cumpăr de la aşa zişii producători", a spus Ionela Dumitraş, profesoară.

Ţăranii, întorşi din drum de Direcţia de Sănătate

Mai bine de 100 de ţărani din toate colţurile judeţului au fost împiedicaţi sâmbătă să-şi vândă bunătăţile aduse fără acte de provenienţă. Orăşenii sar în ajutorul agricultorilor de la care au cumpărat ani buni produse naturale. „Am văzut cum i-au ţinut pe scări. Nu le-a păsat că sunt sărmani şi vin de la zeci de kilometri distanţă să ne aducă produse proaspete ca să nu mai mâncăm E-uri din magazine. E o ruşine ce se întâmplă", a declarat Anton Bonta, pensionar. Zeci de agricultori au venit totuşi în weekend în piaţa centrală să-şi vândă produsele. Dpă ce au parcurs zeci de kilometri, aceştia au încercat să dea pe la colţuri laptele şi brânza pentru a avea bani de întors acasă.

„Ştiam că pentru o vacă nu trebuie să ai certificat de producător. Am venit să vând cinci litri de lapte şi un caş şi poliţiştii au vrut să mă amendeze. M-am rugat de ei să mă ierte că nu am ştiut. De unde să scot eu 1.000 de lei, că trăiesc de la o zi la alta", a povestit printre lacrimi Ileana Harabagiu, din satul Cristeşti.

Autorităţile, acuzate că încurajează specula

Măsurile luate de autorităţi împotriva ţăranilor i-au împărţit pe consumatorii de la oraş în două tabere. Unii cred că respectarea normelor europene îi vor feri de infecţii alimentare. În schimb, mulţi spun că interdicţia ţăranilor în pieţe va deveni o afacere pentru speculanţii care se pot descurca mai uşor cu actele.

„Ţăranul nu va avea bani să intre în legalitate şi va fi nevoit să dea pe nimic marfa bişniţarilor. Ca întotdeauna, omul de la ţară va rămâne cu munca şi şmecherii cu banii", a afirmat revoltat Daniel Ionescu, inginer.

Pericol de toxiinfecţie alimentară

Autoritatea de Sănătate Publică le-a interzis ţăranilor să mai vină cu produse lactate în pieţe fără certificat de producător şi autorizaţii sanitare. Măsura a fost luată după ce, săptămâna trecută, trei persoane au ajuns la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Botoşani cu toxiinfecţie alimentară cauzată, se pare, de consumul unor produse cumpărate de la producători neautorizaţi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite