La Neuropsihiatrie pacienţii dorm ca într-o conservă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii psihic sunt nevoiţi să împartă un pat în două pentru a putea fi trataţi
Bolnavii psihic sunt nevoiţi să împartă un pat în două pentru a putea fi trataţi

Bolnavii stau câte doi sau trei într-un pat, iar alţii pe saltele. În ultimele două săptămâni s-a dublat numărul internărilor, la 300, faţă de perioada similară de anul trecut. Noul val de pacienţi este explicat de medici ca efect al problemelor financiare create de criză.

 În perioada 15 februarie -1 martie s-au făcut 300 de internări. Statistic, cifra este dublă faţă de perioada similară de anul trecut. Lipsa şi pierderea locurilor de muncă, nesiguranţa financiară şi stresul au aglomerat în ultima perioadă toate secţiile din Spitalul de Neuropsihiatrie.

Majoritatea pacienţilor sunt femei care suferă de depresii şi psihoze grave şi care necesită tratament de specialitate. Multe dintre ele au cedat psihic după ce au rămas fără un loc de muncă în condiţiile în care acasă au mai mulţi copii de crescut.

Femei cu reacţii violente

„Am patru copii şi trăim cu toţii din alocaţia lor. Facturile s-au adunat şi nu mai aveam ce să le pun pe masă. Am tot încercat să găsesc soluţii dar, într-o zi, nu m-am mai putut ridica din pat. Aveam gânduri de sinucidere şi eram foarte tristă. Medicul m-a diagnosticat cu depresie şi m-a internat“, a povestit Mioara Alexa, una din zecile de paciente internate la Spitalul de Neuropsihiatrie Botoşani. În situaţia Mioarei sunt alte 90 de femei. Valul nou de paciente i-a făcut pe medici să ia măsuri extreme. Deşi fiecare bolnav psihic în parte ar trebui să aibă patul său, la Secţia de Psihoze se doarme la dublu în pat.

Cele aproape 100 de paciente au fost înghesuite în 50 de paturi. Multe dintre ele au reacţii violente şi un comportament imprevizibil, iar aglomeraţia din salon le agravează stările psihotice.

„Pentru bolnavii obişnuiţi este greu să stea în acelaşi pat cu o altă persoană, dar mai ales pentru un bolnav psihic. Asistentele trebuie să fie mereu vigilente pentru că pot apărea probleme grave“, a declarat medicul Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Botoşani.

La fel de aglomerată este şi Secţia Acuţi-Toxicomani, unde ajung în special alcoolicii. Cei 112 pacienţi împart 63 de paturi. Bolnavii psihic dorm câte doi şi chiar trei în pat, iar în unele saloane medicii au pus saltele pe jos. „Am lipit paturile între ele ca să încapă trei pacienţi şi am pus saltele pe jos în saloane“, a mai precizat directorul Spitalului de Neuropsihiatrie. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la Nevroze, unde bolnavii cu afecţiuni grave stau tot câte doi în pat. 71 de pacienţi cu grave probleme psihice împart paturile cu colegii de salon de mai bine de două săptămâni.

„Lipsurile distrug psihicul“

Psihologii sunt convinşi că depresia va deveni peste zece ani una dintre cele mai răspândite boli. Ei atrag atenţia că internarea într-un spital de boli psihice şi primirea unui tratament nu îi vor vindeca pe pacienţi, atâta vreme cât problemele sociale rămân nerezolvate. „Degeaba îi ţinem sub supraveghere într-un centru şi îi îndopăm cu medicamente. Atâta vreme cât pacientul se întoarce în acelaşi mediu şi se confruntă cu lipsuri mari care îi distrug psihicul zi de zi, boala persistă sau chiar se agravează. Când nu ai cu ce să-ţi hrăneşti copiii şi eşti plin de datorii, nu poţi fi optimist şi încrezător“, a spus Luminiţa Popescu, psiholog. În cursul anului 2009 au avut loc 1.680 de internări.

Ruşine de boală
Zeci de bolnavi psihic sunt lăsaţi liberi pe străzi pentru că la spital nu se mai fac internări în următoarele două săptămâni. Perioada minimă de internare a unui pacient este 10 zile în cazul celor cu afecţiuni uşoare, iar pentru cei acuţi minim 50 de zile. Aproape 100 de persoane cu afecţiuni psihice primesc tratament în ambulatoriu prin intermediul Centrului de Sănătate Mintală din Botoşani. O parte dintre aceştia refuză sistematic spitalizarea de frica stigmatizarii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite