La Botoşani s-a deschis sezonul furturilor din case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hoţii profită de perioada concediilor şi dau spargeri pe bandă rulantă în locuinţele botoşănenilor pentru a sustrage bijuterii, bani şi aparatură electronică. Aceasta este perioada care le aduce infractorilor câştigurile cele mai mari. Tocmai de aceea poliţiştii vin cu sfaturi pentru proprietari şi îndeamnă la vigilenţă maximă.

Hoţii din locuinţe sunt printre cei mai inteligenţi infractori, susţin la unison oamenii legii. Toţi acţionează la pont după o documentare temeinică făcută cu săptămâni întregi înainte de atac.

Dovadă şi spargerea din noaptea de marţi spre miercuri dată la un apartament situat la etajul 1 al unui bloc de pe Aleea Prieteniei din municipiu. Hoţii au urcat până la balcon cu ajutorul unei scări, au intrat pe un geam  şi au furat bijuterii din aur în valoare de 4.000 de lei. Dimineaţă, un vecin a văzut scara abandonată în faţa blocului şi a sunat la 112. „Nu era nimeni în casă pentru că erau plecaţi la ţară. Cred că au venit la pont, pentru că vecinii îşi ţineau economiile în bijuterii din aur“, a spus Mihai Lucavinschi, vecinul care a descoperit spargerea.

Proprietarii apartamentului, pensionari, erau plecaţi de câteva zile la ţară pentru muncile agricole. Geamul de la balcon, lăsat întredeschis, s-a dovedit a fi o invitaţie pentru hoţi. Jefuiţi de mica lor avere, oamenii sunt convinşi că hoţii „le ştiau casa“ şi programul. „Au cotrobăit prin dulapuri şi mi-au luat aurul. Au lucrat pe întuneric, pentru că la plecare noi întrerupem lumina de la tablou. S-au încălţat cu adidaşii fiului meu şi s-au plimbat prin tot apartamentul cu ei“, a spus Maria Fecioru, proprietara apartamentului spart.

Criminaliştii au prelevat probe şi încearcă acum să dea de urma hoţilor. Va fi destul de greu mai ales că mai sunt 180 de spargeri înregistrate în numai trei luni. 60 de infracţiuni sunt înregistrate în oraş, iar restul în mediul rural. Majoritatea sunt prin efracţie, dar sunt şi 13 cazuri de escaladare a locuinţei.

Apelaţi la ajutorul vecinilor

Banii, bijuteriile de valoare sau obiectele electrocasnice mici şi de valoare sunt preferatele hoţilor din oraş. Cei de la sate se mulţumesc şi cu alimente, cupoane agricole sau articole de îmbrăcăminte. Mai exact, tot ce poate fi vândut repede în târguri.

Poliţiştii le atrag atenţia botoşănenilor că hoţii nu-şi iau concedii în această perioadă estivală. Tocmai de aceea, recomandă vigilenţă maximă şi, de ce nu, transformarea vecinilor în adevăraţi detectivi. „Cei care pleacă mai mult timp de acasă, este bine să ia legătura periodic cu vecinii sau rudele care locuiesc în apropierea apartamentului, pentru a verifica sistemul de securitate al locuinţei, pentru a observa eventualele nereguli şi pentru a sesiza în scurt timp poliţiştii. Astfel, autorii furturilor vor fi identificaţi mai repede, iar bunurile vor fi recuperate mai uşor“, a declarat comisarul Gabriel Miron, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Botoşani.

Depozitarea obiectelor de valoare într-un singur loc din casă, verificarea încuietorilor, închiderea ferestrelor şi discreţia faţă de străini sunt recomandate pentru ţinerea hoţilor la distanţă.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite