La Botoşani, fântâni arteziene cu granit unicat din Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma care modernizează Pietonalul Unirii vrea marfă de calitate, care nu se găseşte în Europa. Edilii din Botoşani au mai adus şi pavele din Germania pentru a le înlocui pe cele produse la noi în ţară.

Firma care a câştigat licitaţia organizată de municipalitate pentru reabilitarea Pietonalului Unirii pregăteşte importul din Ţara Cafelei a 3.000 de metri pătraţi de pavaj pentru fântânile arteziene şi rondurile cu flori. Materialul este de trei tipuri, verde, bej şi o nuanţă de gri cu protocaliu, acesta din urmă pentru interiorul fântânilor, astfel încât să strălucească în apă.

SC Victor Construct SRL, societatea care se ocupă de modernizarea principalului loc de promenadă din oraş, a ajuns să aducă granit tocmai din America de Sud
fiindcă nici în România şi nici în alte ţări din Europa nu ar fi găsit materialul dorit. „Acolo au un granit unicat în lume, oamenii trebuie să înţeleagă faptul că noi nu facem lux pe pietonal şi că sunt materiale mai durabile şi mai rezistente. Este o piatră foarte dură, rezistentă şi elegantă, nu am găsit-o nicăieri în Europa“, a declarat Victor Mihalachi, patronul firmei de construcţii.

Potrivit acestuia, materialul trebuie să reziste la ciclurile numeroase de îngheţ-dezgheţ din Botoşani şi să facă o priză eficientă cu betonul, astfel încât după trecerea iernii să nu se desprindă. Importul se va efectua prin intermediul unui distribuitor din Ungaria, care va asigura transportul pe vapor. Marfa ar trebui să ajungă în oraş în cel mult trei săptămâni.

Banii vin de la UE

Cum înlocuirea unei părţi din pavelele româneşti cu cele aduse din Germania se apropie de finalizare, constructorul promite recepţionarea întregii lucrări până la sfârşitul lunii septembrie, deşi termenul limită este 2013. Reprezentanţii Primăriei Botoşani dau asigurări că achiziţionarea granitului din Brazilia nu va majora costurile investiţiei. „Ce a licitat la început rămâne bătut în cuie. La Botoşani nu se măresc costurile proiectelor faţă de ce s-a licitat la început“, a afirmat Adriana Zăiceanu, administrator public. Reabilitarea Pietonalului Unirii face parte din proiectul „Modernizare şi reabilitare accese pietonale şi carosabile, precum şi iluminat arhitectural în municipiul Botoşani“.

Acesta este finanţat din fonduri europene, prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană şi are ca scop modernizarea şi reabilitarea acceselor pietonale şi carosabile pentru Pietonalul Transilvaniei şi zona Pieţei Centrale, Pietonalul Bancar şi zona Piaţa Revoluţiei, Pietonalul Unirii şi parcarea vizitatorilor, precum şi iluminatul arhitectural pentru mai multe obiective printre care Palatul Primăriei, Colegiul „A. T. Laurian“ sau Piaţa Centrală. Valoarea totală a proiectului este de 7,6 milioane de euro.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite