La Botoşani, crucea de gheaţă topită de temperaturile pozitive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preoţii botoşăneni sunt de părere că rugăciunea sfinţeşte apa şi nu materialul din care este confecţionată crucea.

Preoţii botoşăneni sunt de părere că slujba înălţătoare specifică sfinţirii apei de Bobotează nu va fi perturbată de temperaturile pozitive care se înregistrează în aceste zile. Absenţa tradiţionalului ger al Bobotezei pune în dificultate obiceiul de a se oficia slujba de sfinţire lângă o cruce de gheaţă.

„ La Iordan sunt 15 grade, nici vorbă de cruce de gheaţă. De ce ar fi importantă? Se poate face slujba şi lângă o cruce de marmură. Slujba, rugăciunile, acestea sfinţesc apa şi nu materialul din care este făcută crucea. La noi nu se obişnuieşte să punem cruce de gheaţă. Avem din marmură" a precizat Partenie Apostoaie, preotul paroh al Bisericii Vovidenia din Botoşani care poartă hramul Sfântului Ioan Botezătorul.

Botoşănenii se văd nevoiţi să renunţe în acest an la obiceiul de a lipi câte un bănuţ pe crucea de gheaţă. „ Era în curte la Biserica de la Spitalul Mavromati mereu cruce de gheaţă. Puneam câte o monedă şi dacă stătea dorinţa mi se împlinea, dacă cădea era clar că nu" a mărturisit botoşăneanca Mihaela Podovei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite