Botoşani: Judeţul este paralizat de lipsa banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iluminatul public, căldura din şcoli şi banii de salarii pentru sute de angajaţi din primării au devenit un lux. Mai bine de jumătate dintre cele 78 de primării ale Botoşaniului taie din serviciile publice pentru a putea supravieţui.

Angajaţii primăriilor au ajuns să facă voluntariat în instituţii, după ce visteria judeţului a fost golită cu aproape 8,5 milioane de lei în urmă cu o lună.


Primarii  ameninţă că vor ieşi în stradă dacă nu li se vor restitui cei 20% din banii pentru cheltuielile materiale, sume reduse în urmă cu o lună din bugetele unităţilor administrativ teritoriale. „Unii dau lumină numai în anumite intervale orare, iar alţii au întrerupt de tot curentul electric pentru că nu au cu ce să-l plătească. Nici bani de salarii nu mai sunt. Eu mai am pe o lună“, a spus Vasile Capotă, primarul comunei Mitoc.


Mai mult, edilii spun că şcolarii vor fi nevoiţi să stea la cursuri cu mănuşi şi geci groase, dacă nu se vor găsi resurse financiare pentru achiziţia de lemne necesare în această iarnă.


„Mai avem câţiva metri cubi de lemne, însă dacă nu vom primi bani, copiii din cele şapte şcoli şi trei grădiniţe vor fi nevoiţi să înveţe în frig. Curentul electric a fost întrerupt pe străzi pentru că riscam să ne taie lumina la toate instituţiile publice. Noaptea, fiecare se descurcă cum poate, cu lanterna“, a mărturisit Mandache Truţă, viceprimarul comunei Avrămeni.


Serviciile sociale au intrat în colaps


Tot în această comună, proiecte europene de milioane de euro au fost pierdute din lipsa banilor pentru partea de cofinanţare. Astfel, locuitorii nu vor mai avea mult aşteptata creşă în localitate şi nici drumuri mai bune.


O altă problemă determinată de lipsa banilor la buget este cea privind persoanele cu handicap. În peste 60 de comune, însoţitorii acestora nu şi-au mai primit salariile, unii dintre ei fiind băgaţi în şomaj. La Avrămeni, cei aproape 30 de însoţitori nu şi-au primit salariile de trei luni. Dimăcheni, Vlădeni şi Leorda sunt alte trei primării care se află în imposibilitatea de a plăti salariile angajaţilor.


Săptămâna viitoare, primarii se vor întâlni cu reprezentanţi de la nivel central în speranţa că se vor găsi soluţii. Primarul din Avrămeni consideră că banii tăiaţi de Guvern trebuie să se întoarcă de urgenţă la bugetele locale.  În caz contrar, primăriile vor fi nevoite să-şi reducă activitatea la 70%, iar cei care vor avea de suferit sunt tot locuitorii plătitori de taxe şi impozite.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite