Botoşani: Jozsef Ujvarosi: „Face“ halterofili pe bandă rulantă (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Jozsef Ujvarosi: „Face“ halterofili pe bandă rulantă (PORTRET)
Botoşani: Jozsef Ujvarosi: „Face“ halterofili pe bandă rulantă (PORTRET)

În cariera de sportiv a cucerit două titluri de campion naţional la haltere. Ca antrenor a adus la Botoşani, numai în 2009, peste 100 de medalii.

A practicat timp de opt ani haltere şi a obţinut două titluri de campion naţional, plus multe alte medalii de argint şi bronz în competiţiile interne. S-a apucat de sport la Rapid Oradea, după care a plecat la ASA Târgu Mureş, unde a fost coleg de club cu Ladislau Bölöni.

„Am mers pentru prima dată la sala de haltere la vârsta de 12 ani. Am fost legitimat la club timp de şase ani după care m-am înrolat în armată la Târgu Mureş. Cea mai bună perioadă a mea ca sportiv a fost între 1977 şi 1981, când am urcat pe podium la toate competiţiile şi am ieşit de două ori campion naţional“, povesteşte Jozsef Ujvarosi.

După ce a terminat stagiul militar, orădeanul s-a întors acasă, dar a fost nevoit să renunţe la viaţa sportivă din cauză că secţia de haltere a clubului se desfiinţase.  „Pentru a continua ca sportiv trebuia să plec din Oradea. În plus, la categoria mea de greutate erau foarte mulţi concurenţi şi era greu să obţii rezultate. M-am angajat ca lăcătuş mecanic în întreprinderea chimică din Oradea, unde am lucrat timp de 17 ani“, adaugă halterofilul.

A venit la Botoşani fără familie

Orădeanul s-a întors la viaţa sportivă forţat de împrejurări. În 1998, fabrica la care lucra s-a închis şi, astfel, a ajuns şomer. „Un fost coleg din perioada când eram sportiv mi-a spus să vin să-l ajut. El era antrenor la secţia de haltere a clubului Crişul Oradea. Am mers la sală şi la scurt timp m-am înscris la cursurile şcolii de antrenori. M-am angajat cu jumătate de normă la club şi lucram în paralel la o fabrică de mobilă“, detaliază Ujvarosi.

La cursurile de antrenorat l-a cunoscut pe Constantin Urdaş, actualul lui coleg de la Botoşani. Datorită acestuia, în urmă cu doi ani, Jozsef Ujvarosi a decis să-şi lase familia la Oradea şi să vină în Botoşani la Clubul Sportiv.

Peste 100 de medalii în 2009

„A fost o provocare. Soţia mi-a spus că dacă eu cred că e un pas înainte, atunci să mă duc. Mi-a fost foarte greu la început şi încă îmi lipseşte familia, dar acest lucru compensează cu rezultatele pe care le am“, spune antrenorul. Numai anul acesta, sportivii pe care îi pregăteşte împreună cu Constantin Urdaş au obţinut 88 de medalii la campionatele naţionale, şase medalii la cele europene şi 17 Cupe ale României.

Profil
Născut.
13 august 1961, Oradea.
Studii. Şcoala de antrenori şi, în prezent, student în anul III la Facultatea de Educaţie Fizică, Iaşi.
Familie. Căsătorit, are două fete.

Întrebări şi răspunsuri
Mai au copiii motivaţie pentru a practica halterele?
Baza de selecţie este mai scăzută decât acum 30 de ani, dar încă mai sunt copii talentaţi şi care vor să facă performanţă. Ne-am axat mai mult pe copiii de la ţară, care îşi doresc mai mult decât cei din oraş să muncească şi să obţină rezultate.     
La ce nivel sunt acum halterele din România?
Suntem în regres. Halterele au scăzut mult în ultimii ani. Dacă în perioada în care practicam acest sport erau câte 30-35 de halterofili la o categorie, acum sunt 10. Dintre aceştia, doar doi-trei se luptă pentru primul loc. Este o scădere, atât din punct de vedere numeric, cât şi valoric.

Ce-i place
„Îmi place sportul. Pe primul plan pun halterele, dar mai sunt şi altele. În şcoală am cochetat cu fotbalul şi handbalul. Sunt două discipline spectaculoase, la care mă uit cu plăcere. De asemenea, îmi mai place muzica anilor ’70 -’80“, spune Jozsef Ujvarosi.
Ce nu-i place
„Nu-mi place să câştig necinstit. Nu am fost niciodată adeptul principiului de a avea beneficii cu orice mijloace. De asemenea, nu-mi place atunci când factorul politic se implică în sport. De multe ori, aceasta este şi cauza pentru care nu sunt rezultate“, susţine antrenorul Clubului Sportiv Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite