Peste 150 de copiii cu Down din Botoşani , batjocoriţi de stat şi stigmatizaţi de semenii lor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădiniţele şi şcolile „ normale" nu acceptă astfel de copii la cursuri. Centre nu sunt iar terapia unui copil care suferă de această afecţiune ajunge la 1500 de lei lunar. Statul nu face nimic pentru aceşti copii dar  le-a tăiat  25% din bani.

Născuţi cu un cromozom în plus, aceşti copii sunt condamnaţi la o viaţă plină de privaţiuni. Pacienții cu sindrom Down prezintă retard mental iar coeficientul de inteligență scade o dată cu vârsta. Şi mai şocant este că toţi aceşti copii prezintă de la naştere afecţiuni cardiace şi pot oricând să facă infarct. Tocmai de aceea speranţa de viaţă este redusă şi doar un tratament adecvat şi o alimentaţie sănătoasă îi menţine în viaţă. Cât de greu este să îngrijeşti un copil cu Down o ştiu doar părinţii celor peste 150 de suferinzi  din judeţ identificaţi cu această boală.

Botoşani: Copii cu sindromul Down, olimpici la Jocurile Naţionale

Terapia unui copil cu Down ajunge la 1500 de lei lunar. Aici intră medicamentele, şedinţele la psiholog, ergoterapeut şi logoped. Statul acordă lunar unui astfel de copi o indemnizaţie de 530 de lei, o alocaţie de 84 de lei şi o alta complementară de 91 de lei. În total 705 lei pentru fiecare copil, adică jumătate din necesar.

Botoşani: Copiii cu sindromul Down ne dau o lecţie de viaţă!

Şi mai puţin încasează familiile care au decis să renunţe la indemnizaţie şi să îşi îngrijească personal copiii, în calitate de asistent. Lor statul le-a tăiat 25% din bani. „ Am renunţat la locul de muncă pentru a mă putea ocupa de Andrei. Sunt asistent personal şi încasez 460 de lei după reducerea de 25%. Este greusă  creşti un copil cu dizabilităţi cu aceşti bani" a declarat Mihaela Pălimariu, mama lui Andrei , unui băieţel de nouă ani diagnosticat cu Down.

Acceptarea socială şi integrarea lor în instituţiile educaţionale sunt alte două mari probleme cu care se confruntă părinţii copiilor care suferă de Down. "Oamenii încă mai consideră că ei ar trebui izolaţi, puşi în centre, instituţionalizaţi. Statul nu are grijă de ei pentru că nu poate câştiga ceva de pe urma lor", a mai spus mama lui Andrei care a reuşit să înscrie băieţelul la o şcoală nromală.

 Citeşte mâine în Adevărul de Seară povestea unei familii care luptă cu sistemul pentru viaţa băiatului lor!

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite