Botoşani: Iulian Corlat: „La radio îţi păstrezi audienţa prin voce“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 14 ani, vocea lui DJ Manicx este cunoscută botoşănenilor fie de la radio, fie de la ştirile postului local de televiziune.

I   ulian a intrat în lumea mass-media după ce, în clasa a XI-a, a citit în presa locală că un post local de radio căuta un DJ. „Radiourile erau la modă în acea vreme. Emisiunile cu dedicaţii muzicale erau preferatele tinerilor botoşăneni, care în afară de rockoteca nu prea aveau altă modalitate de distracţie. Nu ascund faptul că era şi o formă de a cunoaşte şi de a impresiona fetele“, îşi aminteşte Iulian.

După susţinerea examenului de bacalaureat, DJ Manicx, cum devenise cunoscut pentru botoşăneni, a fost obligat să se înroleze. Nici aici nu a rezistat să stea prea mult departe de undele radio şi a ajuns să fie transmisionist la postul de frontieră Ştefăneşti.

„În permisii făceam tot posibilul pentru a ajunge măcar pentru jumătate de oră la un pupitru de radio“, a mărturisit DJ-ul. După armată a lăsat radioul, preferând job-uri mai bine plătite la acel moment. „Nici la început şi nici în prezent, a fi om de radio nu înseamnă şi a câştiga bani, cel puţin în Botoşani. Perioada dinaintea armatei a fost voluntariat, iar după armată am devenit bărbat şi trebuia să mă întreţin“, şi-a motivat Iulian alegerea.

Mixerul radio, înlocuit de catedră

Între timp şi-a finalizat şi studiile universitare şi a activat pentru doi ani ca profesor de limba şi literatura română. „Nu a fost dificil. A lucra la catedră este similar în oarece măsură cu munca de la radio. Dacă nu reuşeşti să acaparezi atenţia celor care te ascultă, nu reuşeşti să-ţi faci meseria. Şi în ziua de astăzi mă întâlnesc cu foşti elevi, care mă salută şi mă fac să mă simt un pic mai bine la auzul apelativului de domn profesor“, a declarat Iulian.

Vocea din spatele ştirilor

DJ Manicx a revenit pe undele radio în 2003, la Radio Deea. Ascultătorii acestui post se trezeau cu vocea sa în matinal şi adormeau cu dedicaţiile muzicale oferite în general de publicul tânăr. „Radio Deea a fost primul şi ultimul radio profesionist din Botoşani. Mă simt norocos că am lucrat acolo. Întreaga echipă avea experienţă în domeniu, iar conceptul muzical propriu al postului a făcut să concurăm cu reţelele naţionale ce emiteau în Botoşani. Aveam în plus şi relatările live de la reporterii de teren, ceea ce a făcut să fim radioul numărul unu în oraş“, ne-a povestit DJ Manicx.

Iulian a încercat să urce mai sus şi, după mai multe tentative eşuate, a ales o reţea de radiouri din zona Moldovei. A modificat conceptul muzical, a format oameni de radio, însă reţeaua a fost acaparată de un post naţional şi aşa visul frumos al radioului s-a sfârşit. „În 2006 am primit oferta să lucrez pentru un post de televiziune. Am privit-o ca o provocare şi am acceptat-o. La început a fost simplu. Eram vocea din spatele ştirilor, însă am încercat să-mi pun mai mult amprenta proprie şi m-am apucat şi de editare video“, a încheiat Iulian Corlat.

Profil

Născut: 7 iulie 1977, Murgeni-Vaslui.
Studii: Colegiul de Institutori, Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi.
Familie: Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

Ce altă meserie te-ar fi atras dacă nu ar fi fost presa?
Nu m-aş îndepărta de interacţiunea cu oamenii. Probabil aş lucra în publicitate, pe partea de creaţie.

Dacă ai avea ocazia, ai reveni la radio?
Cu ochii închişi şi-n secunda doi. La televiziune, pe lângă voce, te ajută şi imaginea. La radio trebuie să-ţi păstrezi audienţa numai prin voce şi acest lucru este destul de dificil pentru că ascultătorii au devenit mai pretenţioşi odată cu dezvoltarea reţelelor naţionale.

Ce-i place
În ultima vreme este atras de vehiculele pe două roţi. „Adrenalina şi emoţiile trăite la ghidonul unui bolid nu se compară cu trăirile din automobile, fie ele şi cu sute de cai putere“, crede Iulian.

Ce nu-i place
Nu suportă traficul aglomerat. „Când sunt nevoit să călătoresc în oraşele mari prefer să fac acest lucru la orele în care traficul nu atinge cotele maxime. Aglomeraţia mă oboseşte“, susţine Iulian.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite