Botoşani: Laura Cojocariu: Învinge limitele în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Cojocariu a fost multiplă campioană naţională şi balcanică la atletism. Fosta sportivă se dedică acum elevilor săi pe care-i pregăteşte să devină campioni

Antrenamentele riguroase impuse de botoşăneancă elevilor săi au fost răsplătite în timp cu patru medalii la Campionatele Europene şi una la Campionatul Mondial de Atletism.
Laura Cojocariu a îmbrăcat echipamentul sportiv în 1974, când era elevă în clasa a V-a. S-a antrenat mai întâi la Asociaţia Sportivă Textila, iar după patru ani a plecat la Iaşi, la Liceul cu Program Sportiv. „La Iaşi era singurul Liceul Sportiv din Moldova şi din clasa a IX-a şi până la sfârşitul clasei a XII-a am fost legitimată la LPS Iaşi”, spune Laura Cojocariu.

Zeci de medalii amintesc
de performanţele sale

În opt ani de atletism a cucerit 39 de medalii naţionale şi balcanice.
Una dintre cele mai mari realizări din viaţa de sportivă o reprezintă depăşirea recordului naţional la proba de 1.000 de metri. După liceu, Laura Cojocariu a dorit să rămână în sport şi a ales Facultatea de Educaţie Fizică din Bucureşti. După absolvire s-a întors la Clubul Sportiv Şcolar Dorohoi, unde i-a adunat pe copiii de gimnaziu în prima ei grupă de
sportivi.

„Din 1982 şi până acum am lucrat doar ca antrenoare. Nu am stat niciodată la catedră”, spune Laura Cojocariu. După opt ani la Clubul Sportiv Şcolar (CSŞ) Dorohoi, antrenoarea a decis să vină la Botoşani, la Liceul cu Program Sportiv. „În toţi aceşti ani am obţinut sute de medalii, nici nu ştiu câte au fost în total. Cele mai importante au fost obţinute de Aurica Răuţu, aur la Campionatul Mondial, şi bronz la Campionatul European. Sunt mândră şi de Mihaela Bălăucă şi Ciprian Şuhanea care s-au întors cu medalii de bronz de la Campionatele Europene“, povesteşte Laura Cojocariu.

De altfel, Ciprian Şuhanea este unul dintre cei mai buni atleţi botoşăneni din ultimii ani. Elevul pregătit de ea este multiplu campion naţional la cros. Deşi şi-a petrecut mulţi ani în cantonamente şi deplasări, Laura Cojocariu spune că, dacă ar fi să o ia de la capăt, tot atletism ar alege.
„Dacă ar fi să renunţ la atletism, nu ştiu ce aş putea face. Cred că mi-ar fi foarte greu”, adaugă fosta
sportivă.

Atlestismul i-a
dominat viaţa

Laura Cojocariu îşi doreşte ca Ciprian Şuhanea, cel mai bun sportiv pe care îl pregăteşte acum, să ajungă la Jocurile Olimpice de la Londra. „Visul oricărui antrenor este să pregătească un sportiv care să ajungă la Jocurile Olimpice. Este foarte greu deoarece atletismul mondial este dominat de sportivi din Africa. Dacă va fi sănătos şi va avea condiţii de pregătire, Ciprian poate ajunge la Olimpiada din 2012”, mai spune antrenoarea Laura Cojocariu.   

Întrebări
şi răspunsuri

Ce obiective v-aţi propus pentru acest an?
L. C.: În primul rând, îmi doresc ca toţi copiii să fie sănătoşi şi să se poată pregăti normal. Dacă nu vor apărea probleme, sunt convinsă că ne vom îndeplini toate obiectivele pe care le avem. De asemenea, sper ca Ciprian Şuhanea să aibă un nou sezon bun.  

Cât de motivaţi sunt tinerii care aleg atletismul?
L. C.: Din fericire avem copii care iubesc atletismul. Băieţii sunt atraşi în mod special de fotbal, dar avem şi adolescenţi care pun pe primul loc atletismul. În special, în mediul rural sunt mulţi copii care au calităţi, dar părinţii nu-i lasă să facă sport.


Ce-i place
Îi plac oamenii sinceri şi loiali, calităţi pe care le găseşte din ce în ce mai rar la cei din jurul său. Laura Cojocariu spune că îi place foarte mult profesia ei.

 Profil

Născută
22.08.1960, la Botoşani
 
Educaţie
Academia de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti

Experienţă
este antrenoare din anul 1982

Familie
căsătorită,
are un copil


 

Ce nu-i place
Laura Cojocariu spune că urăşte cel mai mult minciuna. Nu-i place când vede că sportul românesc este tot mai sărac la capitolul performanţă. „Din păcate problemele din atletism şi din sportul din România sunt din ce în ce mai mari”, este de părere antrenoarea.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite