Intrarea în Botoşani, inundată de la o conductă crăpată de ger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cartier întreg a avut ieri apă la presiune scăzută, zeci de apartamente au rămas fără gaz metan, iar elevii mai multor şcoli din judeţ au fost trimişi acasă.

Magistrala de apă rece care alimentează cartierul Primăverii a cedat ieri dimineaţă din cauza gerului extrem, de -29 de grade Celsius. Mai bine de şapte ore, botoşănenii care locuiesc în zonă au avut apă la robinete cu presiune foarte scăzută.

„Este vorba despre o conductă de 500 de milimetri, foarte veche, din 1970. Apa are doar 1 grad Celsius şi a intervenit o contracţie puternică“, a explicat Marcel Georgescu, directorul Apa Grup. Apa scursă a inundat în câteva minute şoseaua de la intrarea în oraş, dinspre Suceava.

Întreg oraşul, la un pas de a rămâne fără căldură

Pentru a nu se forma gheaţă, drumarii au fost nevoiţi să împrăştie continuu material antiderapant peste apa scursă. Avaria a fost remediată abia spre seară, întrucât echipele de intervenţie nu au putut să oprească apa din conductă. Şefii Apa Grup estimează că s-au pierdut în jur de 500 de metri cubi de apă rece, dar că nu îi vor imputa consumatorilor din zonă.

„Dacă era să oprim apa  trebuia să sistăm şi alimentarea  societăţii de termoficare şi am fi lăsat fără căldură tot oraşul. Aşadar, am preferat să ne înregistrăm cu pierderi de apă decât să lăsăm lumea fără căldură“, a declarat Costică Prăjan, şeful secţiei de apă canal de la Apa Grup.

Gerul a dat peste cap şi instalaţiile de gaz. Mai multe zeci de apartamente, din 11 scări de bloc, din zonele Bucovina şi Kogălniceanu, au rămas fără gaz sau au avut presiune scăzută. Cei mai afectaţi au fost botoşănenii care îşi încălzesc locuinţele cu ajutorul centralelor de apartament.

„Am sunat la E.ON Gaz şi ne-au asigurat că vor veni să schimbe regulatorul care s-a blocat din cauza frigului. Presiunea la gaz a început să scadă de noaptea trecută, iar dimineaţa nu mai aveam deloc gaz. Noroc că aveam un calorifer electric cu care am încălzit dormitorul copiilor“, a spus Mihai Condrea, chiriaşul unui apartament din ANL Bucovina.

„Am cerut să fiu informat tot timpul dacă au fost probleme legate de furnizarea gazului. Au fost două regulatoare blocate la o staţie de gaz, însă presiunea a revenit la normal după intervenţia echipelor de la E.ON Gaz“, a spus prefectul Cristian Roman.

Sute de elevi trimişi acasă de ger

Directorii a 17 şcoli din judeţ au decis să întrerupă ieri orele şi să trimită elevii acasă. Din cauza gerului, centralele termice nu au putut fi pornite, iar în sălile de clasă temperatura abia atingea 10 grade Celsius. 

„Decizia a fost luată la nivel local. Sunt însă şi situaţii în care zeci de elevi nu au putut ajunge la şcoală pentru că microbuzele şcolare nu au putut fi pornite din cauza gerului“, a spus inspectorul general Ada Macovei, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Prefectul judeţului nu este însă de acord cu închiderea şcolilor. „Am avut o întâlnire cu toţi factorii de răspundere şi am decis să nu închidem şcolile. Cursurile au fost suspendate doar temporar“, a adăugat prefectul Roman.

Elevii au primit liber la chiulit

Şeful Inspectoratului Şcolar Botoşani a recomandat ieri părinţilor să nu-şi trimită copiii la ore până la ridicarea avertizării de cod portocaliu din cauza gerului.

„Este o situaţie deosebită şi fac un apel la părinţii care îşi ştiu copiii mai sensibili să nu-i mai trimită la şcoală. Când este cod portocaliu absenţele se pot motiva fără probleme de către profesorii diriginţi. Nu văd niciun fel de problemă să rămână acasă, mai ales că trimestrul se termină şi mulţi elevi au situaţia şcolară ca şi încheiată“, a declarat inspectorul-şef Ada Macovei.

Părinţii celor care nu vor mai veni la cursuri au obligaţia să meargă la şcoală şi să anunţe dirigintele că au decis să-şi ţină copilul acasă. Ideea este apreciată de părinţi. „Normal că aşa voi face. Al meu nu ştiu cât de sensibil este, dar decât să-mi răcească pe la şcoală şi să fiu nevoit să scot din buzunar sute de mii de lei pentru medicamente mai bine îl ţin acasă. Şi aşa de săptămâna viitoare intră în vacanţă şi am înţeles că nu prea se mai face carte“, a spus Nina Spăteru, mama unui elev de şcoală primară.

Şi părinţii copiilor care merg la grădiniţă consideră că e mai bine să-i ţină acasă în această perioadă. „În clasă e cald, dar drumul ăsta dus-întors este foarte periculos pentru cei mici“, consideră Gabriela Oamncea, mama unui băieţel.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite