Întors acasă după ce a stat 110 zile în arest pe nedrept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La câteva zile după ce a fost eliberat din Penitenciarul din Lille, tânărul de 31 de ani a fost reţinut în Germania pentru că autorităţile franceze au omis să radieze mandatul internaţional.

Marius Murariu a ajuns acasă sâmbătă, chiar de ziua mamei sale, după ce a făcut autostopul zile la rând. „Mi-a dat telefon cu o zi înainte şi mi-a spus că este pe drum. Nu mai ştiam nimic el de când i-au dat drumul. Parcă a ocolit Pâmântul, atât de mult a durat. Când l-am văzut parcă a intrat Dumnezeu în ogradă. Este eroul meu“, a spus plângând Lucreţia Murariu, mama lui Marius.

Botoşăneanul a fost eliberat din Penitenciarul Lille pe 2 septembrie, după ce un avocat francez a cerut redeschiderea procesului în urma căruia tânărul a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru mai multe jafuri pe care nu le-a comis. „Înainte să mă elibereze am luat legătura nu nişte români condamnaţi acolo. Mi-au spus să caut nişte ţigani care trăiau într-o comunitate din Lille. Aceştia au acceptat să mă aducă în ţară cu maşina lor. Le-am spus că nu pot să le dau decât 60 de euro şi nu am avut probleme până în Germania, unde am fost din nou reţinut de poliţie“, povesteşte Marius Murariu.

Reţinut în Germania
Înainte de Frankfurt, la un filtru al Poliţiei tânărul a fost verificat în baza de date Interpol şi a fost reţinut pentru că autorităţile franceze nu îi radiaseră mandatul internaţional. „Două ore am fost reţinut până au verificat mandatul şi au văzut că este vorba de o greşeală. Ţiganii plecaseră, iar câteva zile am mâncat şi am dormit pe unde am putut. Mi-am vândut lănţişorul de aur de la gât şi am mai făcut rost de bani. Într-un final am dat peste un şofer de microbuz din Suceava care m-a luat cu el“, explică tânărul. Impresionat de povestea lui Marius, şoferul de microbuz l-a luat cu el, însă l-a plimbat timp de patru zile prin toată Europa, unde trebuia să ducă nişte pachete.

Dă în judecată statul francez şi pe cel român
Ajuns acasă, Marius Murariu vrea acum să-şi caute dreptatea în tribunale. Botoşăneanul a contactat-o pe avocata sa şi intenţionează să dea în judecată statul francez şi pe cel român şi să ceară daune civile şi morale pentru suferinţa îndurată în cele 110 zile de detenţie. „Datele din mandat nu corespundeau, însă procurorul a cerut cu vehemenţă extrădarea şi punerea în executare a mandatului. Instanţa franceză se va pronunţa definitiv pe 20 septembrie asupra nevinovăţiei lui Marius. Am hotărât împreună cu el ca după această dată să deschidem acţiune de daune materiale şi morale împotriva statului francez şi a celui român. Încă nu ştim ce sumă vom cere“, a spus avocata Daniela Lungu.

Paradoxal este că Marius Murariu se afla în România în momentul când au fost comise în Franţa jafurile pentru care a fost acuzat şi condamnat. Botoşăneanul crede că o altă persoană s-a folosit de identitatea sa, pentru că în 2002 i-a fost furat paşaportul, iar în Franţa nu a ajuns niciodată înainte de a fi extrădat din România. Singura ţară în care Marius a fost să muncească este Italia. Autorităţile italiene au refuzat însă să-l extrădeze, pe motiv că mandatul emis în Franţa nu conţinea date certe din care să reiasă că Marius Murariu era infractorul căutat. La câteva ore după ce s-a întors din Italia, Marius Murariu a fost căutat de Poliţia Română şi reţinut în baza unui mandat internaţional.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite