Întoarcerea căpşunarilor botoşăneni a ieftinit euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La unele case de schimb valutar euro a scăzut sub pragul psihologic de 4 lei
La unele case de schimb valutar euro a scăzut sub pragul psihologic de 4 lei

La casele de schimb valutar moneda europeană se cumpără cu 3,95 lei şi se vinde cu 4,1 lei. Finanţiştii spun că după Sărbătorile de Paşte leul va reveni la „normal“, adică euro se va cumpăra cu peste 4 lei şi va recupera scăderea actuală de 30-50 de bani.

Casele de schimb valutar, dar şi băncile, profită de faptul că botoşănenii care lucrează în străinătate vin în ţară cu sume mari de valută, pe care sunt nevoiţi să le schimbe în lei pentru a face rost de bani de Paşte. În weekend, dar şi la  începutul săptămânii, euro era cumpărat cu 3,95  şi se vindea cu cel mult  4,10  lei.

Avantaje şi dezavantaje

„Întoarcerea în ţară a celor care muncesc în străinătate este fără îndoială unul dintre motivele scăderii monedei europene faţă de leu. Paştele a căzut în acest an în aceeaşi zi la ortodocşi şi catolici şi foarte mulţi din cei care lucrează peste graniţă au liber şi se întorc acasă cu sume mari de valută. Până la urmă este o piaţă liberă, iar cei care schimbă valută profită pentru a cumpăra mai ieftin de la cei nevoiţi să schimbe euro sau dolari“, ne-a declarat Gheorghe Sorescu, expert în finanţe. 

Administratorii caselor de schimb valutar nu exclud ca până după Paşte să ieftinească şi mai mult moneda europeană, care însă, după părerea lor, nu va scădea sub 3,90 lei. Cei mai afectaţi vor fi botoşănenii care îşi ţin economiile în valută şi producătorii care au exporturi.

„Problema este că exportatorii, cum sunt de exemplu fabricile de confecţii din oraş, vor pierde sume importante de bani din diferenţa de curs valutar. Exportatorii şi-au făcut calculele la un curs de 4,20 lei pentru un euro şi în această perioadă vor pierde sume considerabile. Situaţia asta va dura cel mult două luni şi euro îşi va reveni“, a adăugat Gheorghe Sorescu. Aprecierea euro, fie artificială sau nu, are şi părţi bune. Avantajaţi sunt în primul rând botoşănenii care au de plătit rate în valută.

Patronii caselor de schimb valutar susţin că deprecierea monedei europene se datorează şi sărăciei. „Faţă de  aceeaşi perioadă a anului trecut, schimburile valutare care au avut loc prin firma mea au scăzut la jumătate. Anul trecut, în săptămâna de înaintea Paştelui cumpăram în jur de o sută de mii de euro, iar acum nu sunt sigur că voi aduna 50.000 de euro. Lumea nu mai are bani, indiferent că lucrează afară sau în ţară.  Cei din străinătate schimbau o mie de euro, iar acum vin să vândă cel mult 350“, ne-a spus Dragoş Şopteşea, patronul a patru case de schimb valutar din oraş.

Căpşunarii, dezamăgiţi

Ionuţ Alexa este unul dintre botoşănenii care s-au întors de Paşte acasă. El lucrează într-o fermă de flori în Olanda, lângă Amsterdam, şi toate economiile le are în valută. 

Acum ar dori să cumpere teren pentru a-şi construi o casă, dar a fost dezamăgit că trebuie să-şi vândă ieftin valuta cu care s-a întors. „Înainte să vin în ţară am văzut pe internet că euro era undeva la 4,3 lei, dar acum a scăzut sub 4 lei. O să schimb cel mult 500 de euro pentru cumpărăturile de Paşte şi restul banilor îi pun în bancă, dacă nu găsesc pe cineva să-mi vândă  terenul direct în euro“, ne-a spus Ionuţ Alexa.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite