Inspectorii îi lasă pe şcolari fără uniformă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii părinţi se bucură că nu mai trebuie să cumpere uniforme la copii în fiecare an, iar alţii pledează pentru menţinerea ţinutei obligatorii în şcoli.

Celebră în vremea comuniştilor, uniforma albastră a fost scoasă din şcoli după Revoluţie în semn de libertate. A fost păstrată doar la clasele I-IV, dar nu cu titlu de obligaţie. Micii elevi puteau veni, la alegere, fie cu ce aveau acasă,  fie în clasica uniformă formată din sarafan albastru cu picăţele albe pentru fetiţe şi sacou şi pantalon bleumarin închis pentru băieţi.

„Este o recomandare“

Numai că ţinuta şcolară clasică pentru fete costă 280 de lei, iar pentru băieţi 250 de lei. Unii părinţi au considerat că preţurile sunt mari în condiţiile în care copiii se dezvoltă rapid, iar uniforma trebuie schimbată de la an la an. Din acest motiv, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean(IŞJ) vor să înlăture de tot ţinuta comunistă, dar să fie purtate semne distinctive, cum ar fi un ecuson sau o eşarfă. „Este o recomandare. Decizia finală aparţine profesorilor şi părinţilor“, ne-a declarat Daniel Botezatu, inspector educativ IŞJ Botoşani.

„Nu-i place uniforma“

Iniţiativa a împărţit deja profesorii şi părinţii în două tabere. Cei mai mulţi cred că păstrarea uniformelor şcolare reprezintă o economie la bugetul familiei. În plus, o ţinută obligatorie unică îi face egali pe copiii care provin din clase sociale diferite. „Poate unii nu au ce mânca şi nu-şi permit haine la modă pentru copii. Ei merg la şcoală să înveţe, nu pe podiumul de modă“, a spus Monica Prăjan, confecţioneră.

De aceeaşi părere par să fie şi unii profesori. „Purtarea uniformei legiferează statutul de elev. Copiii trebuie să fie învăţaţi de mici să respecte unele norme şi reguli ale societăţii“, a opinat Iuliana Mîndrescu, învăţătoare la Şcoala nr. 5 ,,Spiru Haret“. În tabăra adversă, părinţii consideră ţinuta de şcoală obligatorie o limitare a libertăţii de expresie a copilului. „Fetiţa mea nu se simte comod în uniformă, ba chiar o revoltă ideea de a o purta“, a spus Mioara Guraliuc, agent publicitar.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite