Inspector de la Finanţe prins în flagrant în timp ce lua mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Todireanu şi-a ascuns faţa de ziarişti
Florin Todireanu şi-a ascuns faţa de ziarişti

Florin Todireanu, angajat în cadrul compartimentului de control fiscal, a cerut şi a primit 700 de lei de la administratorul unei firme de construcţii. Reţinut de poliţişti, inspectorul a fost eliberat ieri de magistraţi pe motiv că nu este pericol public. Şefii Fiscului l-au suspendat însă din funcţie.  

Florin-Cristian Todireanu (38 de ani) este inspector în cadrul Compartimentului de control fiscal de 13 ani şi nu a avut până acum vreo abatere disciplinară. Acesta a fost prins în flagrant luni, chiar în faţa sediului Administraţiei Fiscale, când a luat 400 de lei mită de la administratorul unei asociaţii familiale. Banii erau marcaţi, iar inspectorul a fost ridicat de poliţişti şi reţinut pentru 24 de ore.

Filmul şpăgii

Flagrantul a fost organizat de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani şi angajaţi ai Serviciului Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă, în urma unui denunţ al administratorului firmei de construcţii căruia i s-au pretins banii.
Totul a început în luna noiembrie, când angajatul Fiscului a efectuat un control la asociaţia familială din domeniul construcţiilor şi a constatat lipsa casei de marcat. „Inspectorul i-a atras atenţia administratorului că amenda pentru lipsa casei de marcat este de 8.000 de lei şi i-a cerut să facă o înţelegere. Pentru 700 de lei, inspectorul nu proceda la sancţionarea contravenţională a agentului economic“, a declarat Aurel Simion, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Cercetat în stare de libertate

Prima tranşă de bani a ajuns în buzunarul inspectorului înainte de Crăciun, când a încasat 300 de lei. Luni, acesta s-a întâlnit cu administratorul firmei pentru a încasa restul banilor. Nici nu a pus bine mâna pe cei 400 de lei că a şi fost ridicat de poliţişti. Todireanu a fost reţinut pentru 24 de ore şi a fost prezentat magistraţilor de la Tribunalul Botoşani cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru luare de mită, infracţiune prevăzută şi pedepsită cu închisoarea de la 3 la 17 ani.

La o oră de la intrarea în sala de judecată, acesta a fost eliberat. „Magistraţii au stabilit că este la prima abatere şi nu reprezintă un pericol public. Va fi cercetat în stare de libertate şi nu are voie să părăsească localitatea“, a spus Marcel Goraş, avocatul lui Todireanu.

„A afectat imaginea instituţiei!“
Florin Todireanu a fost suspendat din funcţie. „Deocamdată, l-am suspendat din funcţie până la terminarea anchetei, dar riscă să-şi piardă locul de muncă. A afectat imaginea insituţiei!“, a declarat Radu Ţurcanu, şeful Administraţiei Fiscale Botoşani. Acesta este primul caz de corupţie descoperit la Fisc în ultimii zece ani. Anul trecut, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a înregistrat şapte cazuri de corupţie. 18 persoane, majoritatea funcţionari publici, au fost trimişi în judecată pentru abuz în funcţie şi luare de mită.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite