Botoşani: Încălzirea la iarnă, un lux impus de Termica (CAMPANIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Încălzirea la iarnă, un lux impus de Termica (CAMPANIE)
Botoşani: Încălzirea la iarnă, un lux impus de Termica (CAMPANIE)

Mii de familii din Botoşani vor trebui să plătească din propriile buzunare pierderile înregistrate de societatea de termoficare pe reţelele învechite.

Şefii Termica au calculat pentru această iarnă un preţ de 483 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă. Din această sumă, botoşănenii vor plăti 183,5 lei, iar restul va fi acoperit de la bugetul local şi de la cel de stat.

Estimările arată că facturile lunare vor oscila între 150 şi 400 de lei, în funcţie de numărul de camere. „Dacă iarna va fi grea, facturile vor mai creşte cu 15%“, susţin oficialii Termica. În preţul căldurii sunt incluse şi pierderile de agent termic înregistrate din cauza magistralelor învechite.

Ţevi vechi de 50 de ani
În ultimii doi ani, doar 14 dintre cele 36 de cartiere din Botoşani racordate la reţeaua de termoficare au beneficiat  de lucrări de modernizare a reţelei de distribuţie.

Conductele vechi de peste 50 de ani au fost schimbate, iar pierderile din reţea au fost astfel eliminate. „Consumatorii din aceste zone nu vor avea probleme la iarnă. Vor plăti cât consumă şi vor beneficia de confort termic“, dă asigurări Nelu Diaconu, director SC Termica SA Botoşani. Printre norocoşi, se numără botoşănenii care locuiesc în cartierele Teilor, Cornişa, Griviţa, Parcul Tineretului şi Rândunica.

Nu acelaşi lucru se poate spune însă şi despre miile de clienţi din zonele Pacea, Victoria, Armonia sau Săvenilor, unde lucrările de modernizare sunt încă în stadiul de proiect. Aceştia vor plăti încă un sezon  pentru pierderile din reţea şi vor avea probleme cu încălzirea apartamentelor din cauza conductelor uzate, care nu mai fac faţă distribuţiei. „Pierderile se împart pe scara de bloc, în funcţie de ce indică gigacalorimetrul. Nu vor fi însă sume mari. Undeva la 10 de lei de familie“, a  mai spus directorul Termica. Botoşănenii sunt însă nemulţumiţi şi ameninţă că nu vor mai da niciun leu pentru căldură în această iarnă. „Am tot plătit pentru apa de la subsol, pentru ţevile sparte şi pentru ce au mai vrut ei. Ne-am săturat să ne umfle facturile pentru că nu sunt în stare să reabiliteze reţeaua“, a spus revoltată Viorica Marciuc, profesor.

Apă rece livrată
la preţ de apă caldă

În plus, în lipsa unui sistem de recirculare, oamenii se plâng că sunt obligaţi să lase ore întregi robinetul deschis pentru ca apa să se încălzească. Toate aceste pierderi sunt suportate din propriile buzunare. „Nu au fost prevăzute sisteme de recirculare a apei pentru că pe vremea lui Ceauşescu apa se furniza la program de două ore şi consumul era foarte mare. Acum s-au debranşat mulţi şi nu facem faţă“, a mai spus şeful Termica.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite