Botoşani:Sfântul Ilie ne scapă de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani:Sfântul Ilie ne scapă de caniculă
Botoşani:Sfântul Ilie ne scapă de caniculă

Codul galben pentru caniculă a fost ridicat după-amiază

Temperaturile vor scădea în următoarele zile cu cel puţin 8 grade Celsius. Meteorologii anunţă ploi însemnate.

După două zile de caniculă, când judeţul a dat în clocot la 34-35 de grade Celsius, meteorologii vin cu veşti bune pentru începutul săptămânii. Începând din această seară se va răcori, iar temperaturile vor ajunge la 26 de grade. La noapte, temperaturile nu vor depăşi 13 grade Celsius. De miercuri însă ne întoarcem la temperaturi de peste 30 de grade.

Zece grade în minus


Potrivit legendei, în fiecare an, pe 20 iulie, Sfântul Ilie aleargă printre nori, tună, fulgeră şi trăsneşte. Sfântul nu se dezminte nici în acest an şi ne scapă de calnicula din ultimele zile.


Prognozele meteorologice arată că mâine va ploua, iar temperaturile vor scădea cu aproape 10 grade. ,, În fiecare an pe 20 iulie plouă şi fulgeră. Are grijă şi anul acesta Sfântul Ilie, că parcă prea cald a fost. Nu am mai trăit vremuri ca astea”, mărturiseşte Mioara Beliu, o pensionară care a ajuns ieri la Spitalul Judeţean, după ce a leşinat în stradă. Femeia de 65 de ani a ignorat recomandările medicilor şi s-a dus în piaţă la orele amiezii. Trecătorii au solicitat intervenţia ambulanţei care a transportat-o la spital.

Cardiaci la spital


Vârful caniculei a fost atins ieri, când au fost 35 de grade Celsius, valoare care nu s-a mai înregistrat de mai bine de 15 ani în nordul ţării, spun specialiştii. Direcţia de Sănătate Publică a recomandat cardiacilor să evite ieşirile la orele amiezii, să bea multe lichide şi să-şi ia tratamentele la timp. Cu toate acestea, zeci de cardiaci au ajuns la spital, unii fiind la un pas de infarct.


Au fost apeluri şi pentru persoane căzute în stradă, leşinate din cauza căldurii, dar şi pentru bolnavii cronic care nu-şi luaseră tratamentul. Majoritatea erau decompensaţi pe fondul oboselii provocate de căldură“, a precizat un asistent din cadrul SJA Botoşani.

Doi morţi şi 40 de leşinaţi

În ultimele trei zile, două persoane au murit, iar alte 40 de avut de suferit din cauza caniculei. Direcţia de Sănătate Publică a luat măsuri speciale pentru a face faţă situaţiei. Numărul ambulanţelor a fost suplimentat, iar la Unitatea de Primire a Urgenţelor s-a lucrat la foc continuu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite