Botoşani: Iile sunt din nou la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Iile sunt din nou la modă
Botoşani: Iile sunt din nou la modă

Cămăşile de in cu motive florale sunt vedetele festivalului de tradiţii

Meşterii populari au demonstrat că pot fi şi designeri vestimentari la „Festivalul cântecului, jocului, portului şi meşteşugului“.

După ce au fost ţinute zeci de ani în lăzile de zestre, accesoriile vestimentare purtate de bunici sunt din nou la modă. Cămăşile cu motive populare sunt tot mai căutate de tinerele botoşănence. Însă nu orice imitaţie de ie le încântă pe adolescente, care optează pentru cele lucrate manual. „Sunt o tradiţionalistă şi mereu mi-au plăcut iile. Am observat în ultima periodă că moda bunicilor a revenit şi am rugat-o pe bunica să-mi facă o bluză manual”, a spus Nicoleta Sănduc, elevă.


La shopping pe
Pietonalul Unirii


Meşterii populari care participă în aceste zile la „Festivalul cântecului, jocului, portului şi meşteşugului” au venit în întâmpinarea tinerelor şi s-au întrecut în oferte de cămăşi tradiţionale. „Nici nu ştii de unde să alegi. Toate sunt foarte frumoase. Preţurile sunt într-adevăr cam piperate, dar eu cred că merită”, este de părere Mariana Marcu, cumpărătoare.

De cealaltă parte, meşteşugarii spun că deşi festivalul este abia la început, standurile lor au fost vizitate de zeci de amatori. „Este abia prima zi. Oamenii au venit, s-au uitat, au întrebat de preţ, unii au cumpărat, alţii au spus că revin. O cămaşă costă între 50 şi 250 de lei”, a declarat Veronica Cojbotă, meşter popular din zona
Sucevei.


Meşteri de peste hotare


Unii dintre meşterii populari au mers zeci de kilometri pentru a le arăta botoşănenilor priceperea lor. „Am venit din Republica Moldova cu accesorii făcute din paie de grâu. Preţurile nu sunt mari, variază între 3 şi 15 lei”, a spus Eugenia Moldoveanu, meşter popular de peste Prut.


 „Festivalul cântecului, jocului, portului şi meşteşugului”, aflat la a IV-a ediţie, a adunat şi-n acest an zeci de formaţii şi ansambluri folclorice din ţară, dar şi din străinătate. La primul spectacol susţinut de copiii de la mai multe ansambluri folclorice din judeţul Botoşani au asistat câteva sute de botoşăneni.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite