INTERVIU Ioan Hunca, director LPS Botoşani: „Cine îmbină cartea cu sportul ajunge om de valoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea LPS are „meciuri“ cu părinţii care neglijează educaţia fizică. Liceul cu Program Sportiv (LPS) din Botoşani a fost înfiinţat în 1990. Are 850 de elevi, dar şi secţii de atletism, fotbal, handbal, lupte şi rugby.

„ADS“: Mulţi părinţi şi profesori spun că elevii ar trebui să înveţe în primul rând, apoi să facă sport. Dvs. ce credeţi că ar trebui să facă?
Ioan Hunca: Eu sunt de acord că orice copil trebuie să urmeze un proces de educaţie,  dar nu trebuie neglijată partea de practicare a exerciţiului fizic, ceea ce duce la copiii cu aptitudini spre sportul de performanţă. Nicăieri în lume nu cred că se face această distincţie: ori înveţi, ori faci sport. Noi avem sportivi extraordinari, medaliaţi, care acum sunt doctori, avem ingineri mulţi, profesori, ofiţeri care au terminat academia de poliţie sau de armată. Au făcut sport de performanţă, unii au continuat şi ca studenţi, alţii după ce au reuşit la facultate nu au mai practicat decât pentru ei sportul, dar vreau să spun că au îmbinat cartea şi sportul şi au ajuns oameni de valoare în societate. 

Aţi făcut un calcul, cât investeşte LPS-ul într-un elev timp de patru ani?
Nu pot să spun exact pentru că nu toţi fac performanţă la nivel înalt, dar sunt cheltuieli. Norocul nostru este că am avut sprijinul ministerului, al Consiliului Local şi al părinţilor.

Unii antrenori sau finanţatori de la FC Botoşani se plângeau că LPS nu a produs niciun jucător demn de liga a II-a. 
Vreo şase-şapte jucători care sunt la FC sunt de la LPS. Ei nu ştiu. Pe Sandu l-au luat de la CFR Paşcani, dar el din clasa a V-a până în a XII-a a fost la LPS. Vali Bordeanu, la fel. Colban, care e antrenor şi a jucat în divizia B, a terminat la LPS 12 clase, Bejan, care e şi antrenor a terminat la LPS, Alin Bordeanu, portarul, a terminat 12 clase la LPS, Şuleap, care joacă prin străinătate şi în divizia A, a absolvit LPS. Dacă ei l-au adus pe Valeriu Bordeanu de la Dinamo spun că este produsul lui Dinamo. El este produsul LPS. Opt ani aici înveţi ABC-ul fotbalului.

Ce trebuie făcut ca ei să rămână şi să facă performanţă la Botoşani?
Orice sportiv când a terminat junioratul se gândeşte să întemeieze o familie şi atunci îi trebuie un salariu. Un club de seniori obligatoriu trebuie să îl angajeze pe sportivul respectiv pentru că el trebuie să îşi susţină familia. Ei, la noi la Botoşani, mai greu s-au găsit.

Câţi sportivi aveţi la loturile naţionale?
Anul trecut am avut opt-nouă la atletism, vreo nouă la lupte, la handbal am avut doi băieţi, acum deja doi sunt convocaţi la rugby. 

Cereri de transfer nu aţi avut?
Sunt. De exemplu, un copil ni l-a luat la Academia Hagi, foarte bun, a fost campion naţional şi ni l-a luat cu japca. Am făcut memorii, degaba...Problema este că orice elev are dreptul să se transfere la ce şcoală vrea părintele.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite