Botoşani: Tiberiu Honciuc, Joacă fotbal în Liga I prin elevii săi (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Tiberiu Honciuc, Joacă fotbal în Liga I prin elevii săi (PORTRET)
Botoşani: Tiberiu Honciuc, Joacă fotbal în Liga I prin elevii săi (PORTRET)

De aproape 20 de ani, Tiberiu Honciuc antrenează fotbalişti juniori şi a format zeci de sportivi pentru echipe care activează în primele eşaloane.

Botoşăneanul şi-a dorit dintotdeauna să joace fotbal, dar a trebuit să renunţe la visul de a face carieră din cauza unei accidentări grave. Tiberiu Honciuc a început să joace fotbal în clasa a VIII-a la grupa de juniori a echipei Unirea Săveni. După doi ani, s-a transferat la CS Botoşani, unde a stat până în 1982, când a fost cooptat în echipa de seniori Siretul Bucecea din divizia C.

„A fost o perioadă de patru ani în care am jucat în divizia C la Bucecea şi Săveni şi am făcut pasul către CS Botoşani. În 1983, am suferit o accidentare la genunchi şi a trebuit să mă operez de menisc. N-am mai putut face pasul spre fotbalul mare“, spune Tiberiu Honciuc.

S-a făcut profesor de sport

În 1986, a intrat la Academia de Educaţie Fizică şi Sport de la Bucureşti, iar în timpul studiilor a jucat în campionatul universitar pentru echipa facultăţii. Trei ani mai târziu, Tiberiu Honciuc fost repartizat la Oneşti. Aici a lucrat aproape doi ca profesor de educaţie fizică şi, în paralel, a jucat pentru CS Oneşti. Deşi i-a plăcut echipa, tânărul profesor s-a reîntors acasă imediat ce s-a ivit un post la Liceul cu Program Sportiv din Botoşani. 

„În 1990, am pus bazele primei grupe de copii la Liceul cu Program Sportiv, cu care în campionatul 1994-1995 am ajuns la turneul semifinal de la Braşov, unde am întâlnit Steaua, FC Braşov şi Electroputere Craiova. Am pierdut cu Steaua, am făcut egal cu Braşovul şi am câştigat cu Craiova“, povesteşte botoşăneanul.

Timp de 20 de ani, Tiberiu Honciuc a format de la zero zeci de fotbalişti la echipe de Liga a II-a şi chiar Liga I. Printre aceştia se numără Valeriu Bordeanu, care a evoluat la Steaua, Rapid, FCM Bacău, Poli Iaşi şi care în prezent este la Unirea Urziceni. De asemenea, au mai fost Marius Luca la Steaua şi Iulian Şuleap la Universitatea Craiova.

Acum, profesorul pregăteşte două grupe de copii alături de care şi-a propus să obţină performanţe pe plan naţional. Visul lui Tiberiu Honciuc este să ajungă să antreneze la seniori. „Urmează să obţin licenţa A pentru care mi-am depus dosarul la Şcoala de Antrenori. Aşa aş putea antrena la Liga a II-a“, adaugă Tiberiu Honciuc.

Profil

Născut: 17 iulie 1965, Botoşani.
Studii: Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti.
Familie: Are o fată.

Întrebări şi răspunsuri

Avem juniori talentaţi la Botoşani?
Nu pot să spun că e o scădere a nivelului de performanţă pentru că atât la Liceul cu Program Sportiv, cât şi la Clubul Sportiv Şcolar sunt copii buni. Au calităţi, dar trebuie promovaţi la timp în eşaloanele superioare.

Se poate progresa fără infrastructură?
Din păcate, la nivel de infrastructură suntem printre ultimele judeţe din ţară. Dacă ne raportăm în zona Moldovei la echipele cu care jucăm în campionat, toate au cel puţin un teren sintetic pe care să se poată antrena. Fără terenuri de pregătire e foarte greu să progresezi. Cu toate acestea, ne luptăm de la egal la egal cu celelalte echipe.

Ce-i place
„Îmi place să construiesc şi să fac ceva care în final să iasă foarte bine. Îmi place să ascult muzică şi de câte ori am ocazia ies în natură şi uit de problemele cotidiene. Îmi place mai mult muntele decât marea fiindcă simt că mă încarc cu energie pozitivă“, spune Tiberiu Honciuc.

Ce nu-i place
„Nu-mi place neseriozitatea, iar în fotbal nu-mi plac scandalurile. Acestea afectează totul: începând de la organizarea jocului, a clubului şi până la exprimarea jucătorului în teren. E foarte uşor să faci zarvă“, a precizat antrenorul botoşănean.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite