Botoşani: Prostituata cu HIV de la „Prietenia“, ascunsă de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Prostituata cu HIV de la „Prietenia“, ascunsă de medici
Botoşani: Prostituata cu HIV de la „Prietenia“, ascunsă de medici

Semnalmentele tinerei instituţionalizate, bănuite că ar practica prostituţia şi infectată cu virusul HIV-SIDA, sunt ţinute la secret de autorităţile sanitare din Botoşani

Autorităţile nu pot face publice niciun fel de date de identifi-care ale fetei care ar fi putut îmbolnăvi zeci de bărbaţi.

Semne de întrebare în rândul bărbaţilor care au avut aventuri de o noapte cu tinerele care practică cea mai veche meserie din lume. Aceştia nu ştiu şi nici nu pot afla dacă au întreţinut sau nu relaţii sexuale cu fata bănuită că ar practica prostituţia şi infectată cu virusul HIV-SIDA. Legea nu le permite nici anchetatorilor şi nici cadrelor medicale să ofere date de identificare ale tinerei. „Fiind vorba despre persoane infectate cu virusul HIV şi instituţionalizate, nu putem da declaraţii pentru că am încălca dreptul la confidenţialitate şi drepturile copilului. Toate datele necesare le furnizăm organelor abilitate”, a specificat Tamara Ciofu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.Bărbaţii care ştiu că au călcat strâmb sunt nevoiţi să se prezinte la centrele medicale pentru a-şi face testul HIV. „Nu putem spune dacă s-au prezentat mai mulţi sau mai puţini bărbaţi să-şi facă analizele. În judeţul Botoşani există cel puţin şapte cabinete în care se fac astfel de teste şi nu s-a făcut niciun fel de centralizare”, a mai spus Tamara Ciofu.

Toate centrele de plasament, verificate

Ancheta poliţiştilor este în desfăşurare, iar rezultatele vor fi făcute publice numai după finalizarea cercetărilor. Poliţiştii bănuiesc că,  în afară de cele şase eleve de la „Prietenia”, există şi alte fete de la centrele de plasament care practicau cea mai veche meserie din lume.

Noi ne-am autosesizat de săptămâna trecută. Domnul Rădăşanu a venit ieri la sediul Poliţiei şi a făcut o informare scrisă. Se vor face verificări la toate centrele de plasament şi complexurile de apartamente din judeţ”, a declarat comisarul Gabriel Miron, ofiţer de relaţii cu presa în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani.

Tânăra s-ar putea alege cu dosar penal

Dacă anchetatorii vor demonstra că tânăra seropozitivă se prostitua, aceasta s-ar putea alege cu dosar penal. Ea ar putea fi acuzată că a îmbolnăvit cu bună ştiinţă mai mulţi bărbaţi. Potrivit unor surse, fata se prostitua de aproape doi ani, timp în care ar fi putut infecta zeci de bărbaţi. Deocamdată ea se află în centrul de plasament, dar se pare că părinţii săi vor să o ia acasă. „Fata va rămâne în centrul de plasament pentru că suntem în faza de judecată, pentru a o trimite înapoi în familie. Ea a fost internată în centrul de plasament în urmă cu mai mulţi ani, iar acum se va reîntoarce în familie”, a specificat Liviu Rădăşanu, directorul DGASPC Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite