Botoşani: Grădină de legume în locul mărăcinilor de la maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Grădină de legume în locul mărăcinilor de la maternitate
Botoşani: Grădină de legume în locul mărăcinilor de la maternitate

De lucrările agricole se ocupă în timpul liber unii angajaţi ai spitalului, în frunte cu managerul şi autopsierul.

Ideea de a face o grădină de zarzavat şi legume aparţine managerului Maternităţii Botoşani, care vrea astfel să reducă o parte dintre cheltuielile unităţii pe timp de criză, dar şi să asigure hrană sănătoasă pacientelor.

Pasionat de grădinărit şi preocupată de un regim sănătos de viaţă, medicul Maria Olaru s-a gândit să tranforme terenul viran din spatele unităţii într-un rai al verdeţurilor. „Eu stau la casă şi am propria grădină de unde mă aprovizionez mereu cu legume proaspete. Nu cumpăr nimic din piaţă. Fac economie şi mănânc sănătos. M-am gândit că aş putea face acelaşi lucru şi la spital“, a declarat Maria Olaru, managerul maternităţii.

Autopsierul, grădinar-şef
Iniţiativa medicului a fost apreciată de toţi angajaţii, care au ajutat la tranformarea terenului de 1.000 de metri pătraţi într-o grădină de legume de invidiat. Astfel, locul mărăcinilor a fost luat de patrunjel, mărar, roşii, castraveţi, varză, vinete, ardei gras şi ţelină, produse care ajung şi în farfuriile pacientelor. „Avem de toate în grădină. Nu mai trebuie să cumpărăm din piaţă ca să facem de mîncare. Mergem în grădină şi le luăm. Sunt produse fără chimicale“, a spus una dintre bucătăresele de la Maternitatea Botoşani.


De când grădina din spatele spitalului a început să dea roade, angajaţii se „bat“ care să ude sau să lege plantele. Pentru că programul spitalului este foarte încărcat, aceştia îngrijesc straturile în timpul lor liber.

Pasionat de grădinărit şi un împătimit al produselor bio, Liviu Mihalache, autopsierul spitalului, a devenit în scurt timp grădinar-şef. Are chiar şi o „mână dreaptă“, centralistul unităţii, care nu pleacă acasă până nu udă grădina. „Muncim cu drag toţi în grădina spitalului, unde recolta este 100% naturală. Unii udă, alţii leagă plantele“, a declarat Alexandru Stoian, centralistul spitalului.


Calitatea produselor a fost remarcată de mămicile şi gravidele de aici. „Mâncarea are un gust mai bun pentru că totul este proaspăt. Este de apreciat efortul cadrelor medicale, care se gândesc la sănătatatea noastră şi a pruncilor“, a mărturisit Elena Muraru, tânără mamă. Conducerea spitalului nu a stabilit încă valoarea economiilor făcute de când grădina a început să dea roade. Pentru că nu au mai cumpărat legume, administratorii au putut investi mai mulţi bani în medicamente.

Legumele, transformate în murături

Angajaţii maternităţii se gândesc deja la provizii pentru iarnă. Pentru că recolta de anul acesta a fost bogată, legumele vor fi transformate în murături şi tocane. „Cu ajutorul bucătăreselor vom pregăti murături, conserve de legume şi zarzavaturi pentru ciorbe ca să avem până la primăvară“, a spus centralistul spitalului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite