Gol de 7 milioane de lei în bugetul Botoşaniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local finanţează din bani publici echipa de fotbal a oraşului fără a aştepta rezultate. FC Botoşani nu s-a bătut vreodată pentru promovare, singura performanţă fiind calificarea în optimile Cupei României. Chiar şi aşa, primeşte 1 milion de lei anual încă din 2005.

Primăria organizează în fiecare an un concurs de proiecte pentru asociaţii sportive prin care acestea pot obţine finanţări nerambursabile. De fiecare dată, Asociaţia Fotbal Club Botoşani câştigă grosul banilor. Aproximativ 1 milion de lei primeşte echipa pe această schemă încă din 2005. În comparaţie cu reprezentanţii sportului-rege, columbofilii au beneficiat anul acesta de 7.000 de lei, clubul de rugby de 21.000 de lei, iar Asociaţia Judeţeană de Tenis de Masă 3.000 de lei. În ciuda acestui lucru, performanţele lipsesc. Locul 4 a fost cea mai bună clasare obţinută vreodată de echipă în liga a doua, singurul rezultat cu adevărat notabil fiind calificarea în optimile Cupei României, lucru care s-a întâmplat în 2008, când formaţia a fost eliminată de Dinamo Bucureşti.


Bugetul echipei, 2,5 milioane de lei


„Este un program de finanţări pentru sport, iar fotbalul aduce cei mai mulţi spectatori. Probabil că, la banii pe care îi dăm, atât se poate face“, a declarat Cătălin Alexa, viceprimarul municipiului Botoşani. Asociaţia căreia i se dau banii este controlată de Valeriu Iftime, patronul grupului de firme Elsaco. „Banii se pierd în fotbal“, a afirmat cel care nu apare în actele clubului, dar care coordonează financiar activitatea. Acesta susţine că bugetul clubului este de circa 2,5 milioane de lei şi că diferenţa dintre necesar şi ceea ce dă municipalitatea o acoperă din fondurile firmei.

Până în vara anului precedent, FC Botoşani a activat în liga a doua pe SC Fotbal Club SA, o societate la care acţionar majoritar era Valeriu Iftime. Ani la rând, activitatea fotbalistică a funcţionat după o schemă parcă intenţionat concepută pentru a băga firma în faliment. Cum Primăria Botoşani nu are dreptul să finanţeze direct un agent economic pentru programe de sport, proiectele în vederea obţinerii fondurilor nerambursabile au fost depuse de către Asociaţia Fotbal Club prezidată de omul de afaceri Cornel Şfaiţer. Practic, acesta nu făcea altceva decât să dea banii mai departe societăţii Fotbal Club, pe care erau înregistrate grosul cheltuielilor. Astfel, în timp ce ONG-ul s-a păstrat curat din punct de vedere financiar, SA-ul a tot acumulat datorii.


Întrucât noile reglementări privind licenţierea cluburilor interzic existenţa debitelor, în pauza competiţională din 2010 clubul a fost reînscris la Federaţia Română de Fotbal pe asociaţie, iar societatea a intrat în faliment pe 2 decembrie anul trecut. S-a numit un lichidator în persoana lui Boris Balanovici, de la care finanţiştii aşteaptă bani. „Nu mai putem da noi relaţii despre societate fiindcă este în faliment“, a declarat Valentin Ghiţun, director adjunct al Administraţiei Financiare Municipale.


Sechestru pe jucători


Lichidatorul nu prea are ce vinde deoarece societatea are active neînsemnate. Stadionul Municipal este al Primăriei, autocarul nu aparţine clubului. Nici măcar terenurile de antrenament nu erau ale SA-ului. Direcţia Generală a Finanţelor Publice a încercat să pună sechestru măcar pe jucători pentru a-şi recupera din bani, însă a descoperit că aceştia fuseseră deja transferaţi pe asociaţie, iar aceasta nu înregistra datorii la stat.


Culmea este că intrarea în insolvenţă, etapă care a precedat falimentului, a fost cerută chiar de către acţionarul majoritar, Valeriu Iftime. Acesta susţinea că firma avea datorii la el de 3,6 milioane de lei, adică ar fi împrumutat de fapt societatea. Acestea în afara celor 3,9 milioane de lei, obligaţii restante la bugetul de stat.
Cumulând contribuţia totală a municipalităţii de circa 7 milioane de lei cu debitele la stat reiese că, în realitate, statul a plătit din 2005 încoace în jurul a 11 milioane de lei pentru fotbalul de liga a doua de la Botoşani.

Pase mediocre pe bani grei de la bugetul local

 În timp ce cheltuielile totale suportate de stat cu fotbalul de la Botoşani au trecut de 10 milioane de lei în ultimii şapte ani, performanţele lipsesc cu desăvârşire. Aceasta şi pentru că obiectivele pentru care clubul obţine finanţarea de la municipiu rămân de obicei doar pe hârtie. În fiecare an când se depune la Primărie dosarul în vederea acordării fondurilor nerambursabile conducătorii asociaţiei se angajează să obţină şi un anumit loc în clasament. Cu toate că mai de fiecare dată echipa nu a ocupat la finalul sezonului poziţia propusă, situându-se mai mereu la mijlocul seriei I a ligii II, municipalitatea a plătit integral suma pentru care a încheiat contractul.


Obiective pe hârtie


Cu alte cuvinte, banii s-au dat ca şi cum echipa şi-ar fi îndeplinit obiectivul. Elocvent este ceea ce se întâmplă chiar în acest an. „Menţinerea în campionatul naţional de fotbal seniori, liga II, seria I şi clasarea echipei pe locurile 1-5“ este obiectivul pe care conducerea Asociaţiei Fotbal Club şi l-a trasat prin proiectul depus la Primăria Botoşani şi prin care a câştigat finanţarea.


La finele sezonului 2010/2011, echipa s-a clasat pe locul 7. În noul sezon a fost eliminată de o divizionară C din Cupa României şi după trei etape ocupă tot poziţia 7. Teoretic, membrii asociaţiei contribuie la rândul lor cu o cotă de cofinanţare de 10%. Astfel, în acest an, dacă Primăria Botoşani virează 1 milion de lei, acestei sume i se adaugă încă un fond de aproximativ 100.000 de lei asigurat de aceştia. În realitate, însă, o bună parte a finanţării nu reprezintă efectiv bani scoşi din buzunar de către asociaţie. „Asociaţia va asigura un fond în valoare de 130.000 de lei constituit din contribuţia membrilor asociaţiei, a sponsorilor, din vânzarea de bilete şi abonamente, precum şi oricare alte activităţi specifice  (reclamă şi publicitate ce va fi utilizat ca fond de cofinanţare de 10% a prezentului proiect)“, se specifică în proiectul depus anul acesta la municipalitate.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite