Botoşani: Portret/Grigore Bozi: Fundaşul de fier din fotbalul botoşănean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Portret/Grigore Bozi: Fundaşul de fier din fotbalul botoşănean
Botoşani: Portret/Grigore Bozi: Fundaşul de fier din fotbalul botoşănean

A jucat mai bine de 20 de ani fotbal şi a fost adversarul direct al lui Nicolae Dobrin pe vremea când juca la Politehnica Iaşi.

S-a lăsat de fotbal din cauza aranjamentelor şi a blaturilor dictate de conducerea partidului comunist. Grigore Bozi a început să practice fotbalul la vârsta de 14 ani. Era elev în clasa a IX-a la Liceul Agro-Industrial. La o lună după începerea anului şcolar s-a organizat un campionat de fotbal între liceele din Botoşani.


A fost transferat la Iaşi


A marcat trei goluri într-un meci şi a fost remarcat de antrenorii de la CS Botoşani. „După un an în care am jucat la juniori, Silviu Avram, fostul antrenor al FC Botoşani, m-a luat la prima echipă. La scurt timp am fost chemat la lotul naţional de juniori. În vremea aceea eram cel mai tânăr libero din divizia B“, îşi aminteşte Grigore Bozi.


La 19 ani a fost transferat la Poli Iaşi, echipă care activa în prima divizie. A debutat într-un meci contra echipei FC Argeş şi l-a avut adversar direct pe Nicolae Dobrin. „Cu oră înainte de meci, Leonida Antohi, antrenorul de la Iaşi, a intrat în vestiar şi a anunţat echipa, iar eu eram printre titulari. A fost un şoc pentru mine. Am intrat în teren şi după vreo jumătate de oră mi-a spus să-l marchez pe Dobrin. În acel moment parcă a căzut tavanul peste mine. Surprinzător pentru toată lumea am avut o evoluţie foarte bună“, povesteşte Rică, aşa cum îi spun prietenii. După jumătate de an petrecută la Poli Iaşi, Bozi a fost obligat să revină la Botoşani deoarece a fost înrolat în armată.


Pe toată perioada stagiului militar a jucat pentru CS Botoşani, după care a plecat la FCM Galaţi, unde a jucat mai bine de un sezon. „După un campionat jucat la Galaţi am decis să mă înscriu la TCM (Tehnologia Construcţiilor de Maşini), la Suceava, unde am intrat al doilea. A fost un mare scandal pentru că cei de la Galaţi nu-mi dădeau voie să plec“, mai spune botoşăneanul. Până la urmă s-a transferat la Suceava, unde a jucat din 1982 şi până în 1986. Apoi, Bozi a decis să pună capăt carierei fotbalistice.

Cu o zi înaintea unui meci au venit cei de la partid şi ne-au spus că trebuie să pierdem. A doua zi au venit şi au spus să jucăm pe bune, dar între timp s-a vorbit cu câţiva jucători să nu-şi apere corect şansa. Am făcut 0-0 şi la finalul meciului a ieşit cu bătaie în vestiar”, mai spune fostul fotbalist. După ce s-a retras, ozi a lucrat o perioadă la fabrica de sticlă din  Suceava, după care, din 1996, a intrat în învăţământ, unde lucrează şi acum.

Întrebări şi răspunsuri


Cum caracterizaţi fotbalul de astăzi în comparaţie cu cel din perioada anilor ’80?
E diferenţă mare. Înainte era mai spectaculos. Se juca din patriotism, se juca de plăcere şi mai puţin pentru bani. Erau mult mai puţini bani faţă de perioada actuală. Înainte nu erau condiţiile de acum.   
Aţi câştigat mulţi bani din fotbal?


Erau anumite facilităţi de care profitau fotbaliştii. Spre exemplu aveau posibilitatea de a-şi alege un apartament mai bun. Salariul era dublu faţă de al unui muncitor. Deşi am jucat doar la echipe de locurile I-IV în divizia B, am câştigat binişor. Am rămas cu ceva bani după ce m-am lăsat de fotbal, dar nu cu foarte mulţi.      

Ce-i place
„Îmi plac seriozitatea şi respectul faţă de meseria pe care o practic. Este foarte important respectul şi deontologia profesională. Îmi place mult să citesc şi să mă informez şi îmi plac ieşirile în natură. Prefer muntele“, spune Grigore Bozi.


Ce nu-i place
„Nu-mi place incompetenţa, lipsa de respect, lucrurile ascunse şi aranjamentele. Din păcate, acestea persistă încă din perioada comunistă şi unori sunt parcă mai accentuate. La fel ca înainte, partidul este în toate“, afirmă fostul fotbalist.

Profil
Născut. 30 aprilie 1960 Coţuşca, Botoşani.
Studii. Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Suceava.
Familie. Căsătorit, are doi copii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite