Botoşani: Funcţionarii de la Cadastru primesc clienţii în bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150 de botoşăneni se înghesuie zilnic pentru acte în sediul impropriu al Oficiului

Angajaţii instituţiei au un spaţiu neadecvat lucrului cu publicul şi au improvizat birouri în balcon sau în bucătărie.

Sediul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) funcţionează de doi ani într-o clădire construită iniţial cu scopul de a deservi ca locuinţă. În sediul instituţiei, o fostă vilă, se poate vorbi cu greu despre spaţii destinate lucrului cu publicului, în condiţiile în care în clădire intră zilnic, în medie, 150 de botoşăneni. În plus, cei 54 de angajaţi ai Oficiului sunt nevoiţi să se înghesuie în birourile improvizate în cele trei apartamente ale casei. Bucătăriile şi balcoanele au fost transformate în birouri, iar singurul ghişeu de relaţii cu publicul a fost amenajat pe un hol îngust, la etajul întâi.

Arhiva, împrăştiată
în tot judeţul


Este a doua oară când vin astăzi aici. Prima dată era aglomerat şi m-am gândit că dacă revin peste o oră o să fie mai liber. Este la fel de aglomerat. Te sufoci şi  nu ai unde să scrii o hârtie“, a spus Gabriel Vieriu, un botoşănean venit pentru o întabulare. OCPI este una dintre cele mai importante instituţii care lucrează cu publicul, în condiţiile în care toate tranzacţiile imobiliare şi întabulările care se fac în judeţ trebuie înregistrate aici. Cel mai grav este că arhiva instituţiei, care conţine documente clasificate, pe 500 de metri liniari, este împrăştiată prin tot oraşul.


Dosarele cu documentele cele mai importante au rămas în clădire, mai exact în pod şi în garajul de la subsol, unde au fost amenajate un fel de arhive. Restul documentelor au fost duse într-un spaţiu luat cu împrumut de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Dosarele care conţin documente mai puţin importante au fost cărate la Biroul din Dorohoi al Oficiului de Cadastru. „Ne este greu pentru că trebuie să umblăm după un act prin tot oraşul. Oamenii care ni se adresează nu au nicio vină că nu avem spaţiu pentru arhivă şi ne cer să le eliberăm actele la termen. Uneori suntem nevoiţi să mergem până la Dorohoi pentru a recupera o hârtie. Cred că suntem singura unitate din ţară care nu are o arhivă, aşa cum ar trebui să fie“, a spus Mihaela Obuf, purtătorul de cuvânt al instituţiei.


Chirie lunară de 19.000
de lei, plătită unui privat


Cu toate acestea, Oficiul de cadastru plăteşte pentru sediu o chirie lunară de 19.000 de lei. Situaţia de la Botoşani este cunoscută şi la nivel central, dar până acum nu au fost alocate fonduri pentru achiziţionarea unui sediu adecvat.

Şeful OCPI cere bani să se mute


Mihai Luca, directorul OCPI, spune că se teme ca nu cumva scările să se prăbuşească sub unul dintre clienţi. „Cei de la Bucureşti mi-au spus că problema noastră este prioritară pentru ei, dar bani nu au dat“, a precizat Luca.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite