Fuga de vaccinul antiporcin, sport naţional în instituţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de doze de vaccinuri împotriva gripei porcine au rămas neatinse
Mii de doze de vaccinuri împotriva gripei porcine au rămas neatinse

Doar 300 dintre bugetari au fost vaccinaţi până acum. În următoarea săptămână, medicii ar trebui să facă 2.000 de injecţii pe zi pentru a scăpa de cele 14.000 de doze aflate pe stoc.

 Prima săptămână de imunizare a bugetarilor din linia întâi a fost un eşec pentru autorităţile sanitare. Lipsa de informaţii, teama de posibilele efecte negative, dar şi numărul mare de persoane care suferă de viroze respiratorii a făcut ca doar 300 de persoane să fie vaccinate în decurs de o săptămână. Aproape 14.000 de doze de vaccin stau nefolosite, iar prima etapă a campaniei de imunizare se va încheia pe 10 decembrie. Cei mai dispuşi să se protejeze împotriva porcinei au fost pompierii. Chiar şi aşa, dintre cei peste 500 de angajaţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), doar 67 au primit vaccinul.


Sute de poliţişti s-au îmbolnăvit subit


Ei au urmat exemplul şefului lor, care a fost prima persoană vaccinată şi a căutat să convingă cât mai mulţi dintre pompieri să facă la fel. „Am discutat cu cei indecişi şi le-am spus că orice vaccin are şi efecte negative, dar nu au de ce să se teamă. Noi suntem puşi în situaţii mult mai periculoase şi riscante“, a declarat colonelul Radu Anton, şeful ISU.


Poliţiştii au fost mai timizi. Doar 20 dintre cei peste 800 de oameni ai legii au primit injecţia. Majoritatea poliţiştilor, în frunte cu şeful lor, au refuzat-o pe motiv că suferă de diverse răceli sezoniere. „Mulţi au declarat că prezintă afecţiuni respiratorii şi sunt sub tratament, aşa că n-au putut fi imunizaţi. Cred că trebuia demarată campania din vară“, a declarat Delia Miron, şeful centrului medical al IJP, care a refuzat la rândul ei vaccinul, pe motiv că suferă de o viroză respiratorie. Şi colegii lor de la Frontieră au scăpat de seringă. Doar 23 dintre cei peste 1.000 de angajaţi ai Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră au primit vaccinul. Şefii lor spun că oamenii n-au fost vaccinaţi pentru că sunt împrăştiaţi în tot judeţul. Un motiv asemănător au invocat şi de angajaţii Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei (IJJ), unde doar 15% din cei peste 300 de angajaţi au fost imunizaţi.


Eşec şi la Palatul Administrativ


Virozele au lovit şi în funcţionarii publici. Doar 25 dintre cei 169 de angajaţi din Prefectură şi Consiliul Judeţean au acceptat vaccinul. Până şi prefectul a refuzat să fie imunizat. „Consider că am un organism sănătos şi rezistent şi am ales să donez vaccinul unor persoane bolnave care au nevoie de acesta“, a declarat prefectul Cristian Roman.


Până şi medicii au privit chiorâş vaccinul. Mai puţin de 30 de cadre medicale s-au imunizat împotriva noii gripe. Este drept, unii contactaseră deja virusul, s-au vindecat între timp, iar vaccinarea nu mai era necesară. Mulţi medici au susţinut însă că au diverse răceli şi au preferat să aştepte să vadă posibilele reacţii negative la colegii lor. Cât despre şcoli, campania de vaccinare nici nu a demarat. „Nu ştiu nicio şcoală unde să se fi administrat vaccinul“, a declarat Ada Macovei, şeful Inspectoratului Şcolar.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite