Frigul a făcut primele victime la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile geroase au umplut paturile de spital cu bolnavi cardiaci
Temperaturile geroase au umplut paturile de spital cu bolnavi cardiaci

Două persoane au murit, iar alte câteva zeci au ajuns la spital. Cei mai afectaţi de temperaturile scăzute sunt cardiacii şi persoanele lipsite de adăpost. În următoarele zile temperaturile vor ajunge la -15 grade Celsius.

Temperaturile foarte scăzute din ultimele zile au devenit inamicul numărul unu pentru bolnavii cardiaci şi cei lipsiţi de adăpost. Un bărbat de 45 de ani din municipiul Botoşani a ajuns joi după amiază la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean Mavromati cu degerături de gradul II la ambele picioare.

Acesta face parte din rândul persoanelor fără adăpost şi şi-a petrecut noaptea la o ghenă de gunoi din oraş. Dimineaţă, omul nu şi-a mai simţit picioarele şi s-a dus la spital unde a fost internat. „Din fericire, a ajuns la timp şi nu se va ajunge la amputarea membrelor“, a spus unul dintre asistenţii UPU.

Ucişi de hipotermie

Frigul a ucis două persoane fără adăpost din municipiu. Un bărbat de 46 de ani din localitatea Curteşti a fost găsit mort la începutul acestei săptămâni în zona Pieţei centrale din municipiu. Paznicul pieţei a sunat la 112 după ce l-a găsit fără suflare. Câteva ore mai târziu, un alt bărbat de 42 de ani a fost găsit leşinat pe strada General Gheorghe Filipescu din municipiu din cauza frigului. Transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Botoşani, acesta a decedat la câteva ore de la internare. „În ambele cazuri,  rezultatele necropsiei au arătat că decesul a survenit din cauza hipotermiei. Cei doi bărbaţi erau mari consumatori de băuturi alcoolice şi nu aveau adăpost“, a declarat comisarul Manuela Ieremie, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani.

Comercianţii din pieţe, cei mai expuşi

Zilnic, peste 30 de persoane ajung la medicii de familie din cauza problemelor agravate de frig. Majoritatea sunt bătrâni, bolnavi cardiaci. „Am avut 15 pacienţi într-o zi. Toţi bătrâni cărora aproape le-au degerat picioarele din cauza frigului. Au venit la piaţă să-şi vândă produsele şi au stat prea mult timp în frig. Vârstnicii sunt cei mai expuşi pentru că organismul lor nu se adaptează repede variaţiilor de temperatură“, a declarat Valerica Iftimie, medic de familie.

Medicii se aşteaptă ca numărul bolnavilor să crească în următoarele zile, întrucât temperaturile vor ajunge până la  -15 grade Celsius.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite