Francezii ne invită la un voiaj prin judeţul Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

15 voluntari din ţara lui Voltaire şi-au propus să promoveze gratis în lume agroturismul din zona noastră. Acţiunea organizată de Memorialul Ipoteşti are drept scop identificarea unor gospodării ţărăneşti în care să se practice agro-turismul. Străinii se oferă să includă locaţiile într-un circuit internaţional.

Ce nu au reuşit autorităţile locale speră să rezolve un grup de voluntari din Franţa care vor participa pentru trei zile la un program de promovare a turismului verde organizat de Memorialul Ipoteşti. În perioada 29 iulie-1 august se va desfăşura a XV-a ediţie a proiectului „Invitaţie la voiaj“, la care vor participa 15 voluntari din Franţa care ne vor ajuta să ne promovăm judeţul pentru a atrage mai mulţi turişti.


Interesaţi de tradiţii


Francezii au mai fost la noi şi au rămas plăcut suprinşi să găsească în multe sate din Botoşani locuri inedite care ar putea atrage interesul turiştilor.
„Anul trecut am fost noi în Franţa şi am văzut cum îşi promovează ei tradiţiile şi zonele turistice. Nu sunt străini de judeţul nostru pentru că au mai fost în Botoşani şi s-au arătat extrem de uimiţi că noi nu exploatăm potenţialul turistic. Nu avem un relief foarte atrăgător, dar putem să ne folosim de turismul verde. Sunt foarte încântaţi de mâncărurile care se fac la noi, de vinul şi ţuica noastră de ţară şi de felul cum au fost păstrate tradiţiile. Ei apreciază să vadă cum se mulge vaca, cum se produce mierea de albine, cum se face vinul sau vor să meargă cu căruţa trasă de cai. Ei nu au parte de toate aceste lucruri care pentru noi sunt banale“, a spus Relu Oneaga, coordonatorul proiectului.


De câţiva ani funcţionează şi Asociaţia culturală „Dacia-Méditerranée“, iar anul acesta francezii vor să înfiinţeze şi o agenţie de turism care să vândă sejururi în Botoşani pentru cei care doresc să-şi petreacă vacanţa într-o gospodărie ţărănească. Pentru aceasta, francezii vor vizita localităţile Ipoteşti, Vorona, Păltiniş, Ungureni şi Flămanzi şi vor identifica gospodării pe care să le includă într-un circuit agroturistic internaţional.


Cei care vor accepta să intre în acest program vor avea numai de câştigat dacă vor şti să-şi vândă marfa turiştilor. „Nu este niciun efort pentru noi să practicăm acest fel de turism. Gospodăriile trebuie să aibă un minimum de utilităţi, apă curentă, electricitate şi căldură. Odată ce vor fi incluse în circuitul internaţional, clienţii vor afla de aceste locaţii şi le vor căuta“, a adăugat Oneaga, care apreciază că în toamnă, cel târziu, gospodarii vor putea caza primii turişti străini. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite