Filmul despre Crulic a emoţionat sute de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula despre botoşăneanul mort de foame acum doi ani într-o închisoare din Polonia a avut aseară premiera la Bucureşti şi v putea fi vizionat, în curând, pe marele ecrane.

Filmul documentar „Crulic, drumul spre dincolo" prezintă povestea reală a unui imigrant de 33 de ani din Dorohoi plecat acum patru ani ani la muncă în Polonia ca să strângă bani pentru o casă, dar care este acuzat că a furat portofelul cu cărţile de credit al unui judecător important din Cracovia. 

Poliţia se grăbeşte să-i dea satisfacţie judecătorului şi îl arestează pe presupusul infractor, Claudiu Crulic, a cărui singură vină era aceea că muncea ilegal în Polonia şi era român. Documentarul, o co-producţie româno-poloneză, reconstituie drama imigrantului arestat fără probe şi abandonat de autorităţile române în închisoare.

Cum încercările lui de a demonstra că la data furtului nu se afla pe teritoriul statului polonez au eşuat, iar Ambasada României la Varşovia nu îi acordă sprijin, Claudiu Crulic declară greva foamei. După patru luni de înfometare, românul de 33 de ani moare în condiţii care amintesc de lagărele naziste. Scandalul provocat în ţară de drama tânărului au dus la demisia ministrului de externe de la acea vreme, Adrian Cioroianu, dar şi la chemarea în ţară a consulului României la Varşavia şi a ambsadorului României în Polonia. La doi ani de la moartea lui Claudiu Crulic, procesul este tergiversat şi nu au fost găsiţi vinovaţii. În aşteptarea verdictului, regizorul Anca Damian reconstituie ultimele două luni de patimi din viaţa lui Claudiu petrecute în detenţie.  

Proiectul „Crulic, drumul spre dincolo" a fost demarat acum doi ani şi jumătate, iar filmările au fost realizate în închisoarea şi spitalul din Cracovia. Medici şi angajaţi ai închisorii din capitala Poloniei, reprezentanţi ai autorităţilor române şi poloneze, dar şi rudele lui Claudiu Crulic vin cu mărturii şocante în acest lung metraj. Filmul conţine elemente de animaţie inedite în cinematografia românească şi a avut premiera aseară la cinematograful Patria din Capitală. În curând el va apărea pe marele ecran.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite