Fetele din Botoşani care ridică patru tone într-o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o vârstă la care copiii încă se joacă, câteva eleve, unele chiar de gimnaziu, se luptă cu greutăţi mai mari decât ele. Micile campioane se pregătesc la Clubul Sportiv Botoşani şi deja au luat medalii într-un sport ce părea unul destinat doar bărbaţilor.  

Secţia de haltere s-a înfiinţat în 2007, la iniţiativa preşedintelui Federaţiei Române de Haltere (FRH) Nicu Vlad şi a directorului clubului, Andrei Amos. Campion olimpic la Los Angeles în 1984, Vlad a observat că există un potenţial imens în zonă, motiv pentru care şefii sportului de la Botoşani i-au promis că vor amenaja o sală de antrenament cu o cantină şi spaţii de cazare. Astfel, mai întâi s-a înfiinţat o secţie, apoi un centru naţional al FRH, pentru ca în 2010 să ia fiinţă şi un centru olimpic de junioare II.


Rezultatele nu s-au lăsat prea mult aşteptate. În primul an de după constituirea secţiei s-au câştigat şi primele titluri naţionale, urmate de performanţe la competiţii internaţionale, iar majoritatea aparţin fetelor. Dovadă stau cele nouă medalii de aur, argint şi bronz obţinute de Andreea Aanei şi Bianca Molie la Campionatele Europene de cadeţi şi juniori de anul trecut din Spania şi Cipru. De asemenea, Bianca Molie a adus singura medalie la Campionatul Mondial de cadeţi din Peru. „Secţia de haltere a fost şi este mixtă. S-au afirmat mai repede fetele pentru că, oricum, greutăţile sunt mai mici decât cele pe care le ridică băieţii”, a explicat Andrei Amos, directorul CS Botoşani.

Regim de armată


Atât fetele, cât şi băieţii sunt pregătiţi de antrenorii Constantin Urdaş şi Vasile Cociurcă, trimişi de la Bucureşti, şi de instructorul sportiv Amalia Grigoraş. Antrenamentele sunt dure, o fată ajungând să ridice însumat la o şedinţă circa patru tone de greutăţi. Deşi unele nereuşite se lasă cu plânsete, iar fetele au bătături în palme, nu renunţă. Toate sunt din judeţ, iar clubul le oferă masă şi casă inclusiv în vacanţă. Ele nu au voie să părăsească spaţiul decât foarte rar întrucât, cu excepţia zilei de duminică, trebuie să se antreneze zilnic.


Alexandra Corduneanu, cea mai tânără componentă a lotului de haltere, are numai 11 ani. Mihai Drescanu, unul dintre antrenorii de la CS Botoşani, i-a observat întâmplător calităţile fizice, când o colegă de-a fetei îşi serba ziua de naştere. I-a propus să vină într-o zi la club, a răspuns invitaţiei şi de atunci nu a mai plecat. În cei doi ani de când se luptă cu greutăţile, Alexandra a ajuns de la 40 la 53 de kilograme.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite