Botosani: „Festivalul Harbujilor”, evenimentul anului la Lunca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botosani: „Festivalul Harbujilor”, evenimentul anului la Lunca
Botosani: „Festivalul Harbujilor”, evenimentul anului la Lunca

Sute de săteni s-au adunat la Valea Pădurii din comuna botoşăneană Lunca, pentru a sărbători recolta de „harbuji” de anul acesta. Printre ei s-a aflat şi Mihai Olenic (81 de ani), care

Sute de săteni s-au adunat la Valea Pădurii din comuna botoşăneană Lunca, pentru a sărbători recolta de „harbuji” de anul acesta. Printre ei s-a aflat şi Mihai Olenic (81 de ani), care cultivă pepeni de 60 de ani şi care a fost premiat pentru performanţele sale. „Anul ăsta am pus doar 80 de ari că nu am mai avut bani.  Şi bunicul meu şi tatăl meu şi acum şi băiatul meu se ocupă de harbuz.  Toate lumea care a gustat din ei spune că sunt cei mai buni”, se mândreşte bătrânul. Pe lângă moş Olenic au mai fost premiaţi şi cel mai tânăr cultivator de harbuz, dar şi proprietarul celui mai mare pepene care a cântărit numai puţin de 15 kilograme.

Concursul mâncăcioşilor

Peste 40 de tineri s-au înscris la proba de „harbuz-viteză” şi au devorat în doar câteva secunde trei felii de pepene. Spectatorii şi-au încurajat favoriţii, înghiţind în sec. „Mă duc la căruţe să îmi cumpăr şi eu un harbuz că îmi este poftă, iar mirosul mă omoară”, zâmbeşte Tatiana, o tânără venită la spectacol din comuna Suliţa. De altfel, comercianţii care au adus munţi de pepene la festival au avut numai de câştigat, mai ales că temperatura a depăşit 35 de grade la amiază. „Noi dăm pepenele cu 50 de bani kilogramul, dar să ştiţi că este foarte bun. Este dulce, proaspăt, uitaţi că are şi frunza pe el, şi foarte gustos. Îi invităm pe toţi iubitorii de harbuz să vină aici şi să cumpere să se convingă că am dreptate”, îşi laudă marfa Constantin, unul dintre comercianţi.

Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută de orchestra „Rapsozii Botoşanilor”, condusă de maestrul Ioan Cobâlă, dar şi de alţi artişti populari, printre care şi micuţa interpretă Andreea Asiminicesei (7 ani). „«Festivalul Harbuzului» a devenit deja o tradiţie, chiar dacă este doar la a doua ediţie. Vin din ce în ce mai mulţi oameni şi se distrează la noi”, spune Marcel Marcu, primarul din Lunca.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite