Factura pentru prima zi de ninsoare a costat 30.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe toate drumurile din judeţul Botoşani se circulă în condiţii de iarnă. În ciuda faptului că utilajele de deszăpezire au acţionat continuu, zeci de maşini şi TIR-uri au derapat şi au blocat drumurile.

 Pentru prima zi de deszăpezire, doar Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a cheltuit 20.000 de lei. La factura deszăpezirii s-au mai adăugat şi cheltuielile făcute pentru curăţarea străzilor din oraş, dar şi a drumurilor naţionale şi europene.  „Anul trecut pentru o zi de deszăpezire se cheltuiau în jur de 12.000 de lei. Anul acesta apreciem că vom cheltui puţin peste această sumă“, a declarat Vasile Gherasie, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Botoşani.


Circulaţie pe un singur fir


Drumarii au acţionat non-stop cu peste 50 de utilaje. Cu toate acestea, zeci de maşini şi TIR -uri au derapat şi au ajuns în şanţ ori au blocat ore în şir drumurile. Cele mai mari probleme au fost înregistrate pe E 58, la ieşierea din Botoşani spre Iaşi şi spre Suceava, în localităţile Vlădeni şi Huţani. Un TIR care s-a răsturnat marţi seara într-un şanţ a îngreunat circulaţia aproape 20 de ore pe E 58, în localitatea Zăiceşti.


În tot acest timp s-a circulat pe un singur sens, formându-se coloane de sute de maşini. Autotrenul care transporta 40 de tone de cereale aparţine unei firme din Constanţa. Potrivit drumarilor, TIR-ul putea fi scos din şanţ, dacă patronul firmei accepta să-l descarce şi să închirieze o macara de mare tonaj cu care să-l ridice apoi de pe şosea.  „Am înţeles însă că patronul nu s-a înţeles cu nimeni la preţ pentru a închirira o macara şi nici nu voia să trimită altă maşină care să preia încărcătura, Până la urmă, aseară, pe la ora 17.00, a fost scos la marginea drumului“, a precizat Vasile Gherasie.


Pentru a evita blocarea circulaţiei şi înzăpezirile în trafic, poliţiştii de la Rutieră au organizat filtre la toate ieşirile din oraş. Poliţiştii au oprit toate maşinile, avertizându-i pe şoferi să nu pornească la drum dacă nu au maşinile dotate corespunzător. „Se circulă greu pe toate drumurile din judeţ. Cele mai mari probleme le avem cu şoferii de TIR. Le recomandăm tuturor şoferilor să folosească lanţurile, dar puţini ne şi ascultă“, a declarat agentul şef  Silviu Pentilei.


Accidente produsede zăpadă


Prima zi de ninsoare nu a fost lipsită de accidente rutiere. Cel mai grav a avut loc la Truşeşti, unde un bărbat de 45 de ani a fost scos de descarcerare după ce a intrat cu maşina într-un podeţ de pe marginea drumului. Un alt accident grav s-a petrecut în localitatea Agafton, unde un şofer a lovit o măicuţă de la mănăstirea din localitate. Din cauza drumului înzăpezit, ambulanţa nu a reuşit să ajungă la locul accidentului, victima fiind transportată la Spitalul Judeţean cu maşina Poliţiei Rutiere.

Firma de deszăpezire, amendată


Poliţia Rutieră Botoşani a amendat ieri cu 6.000 de lei firma ALDP Iaşi pentru că nu şi-a făcut treaba. Poliţiştii au constatat că, în ciuda ninsorii, utilajele firmei nu se aflau pe teren. ALDP Iaşi se va ocupa în această iarnă de deszăpezirea drumurilor naţionale şi europene din Botoşani, după ce a subcontractat lucrările de deszăpezire de la UMB Bacău, firmă care a câştigat licitaţia regională.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite