FC Botoşani se transformă iar într-o colonie africană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lotul echipei fanion a judeţului a suferit transformări radicale în această vară. Nu mai puţin de 21 de jucători noi s-au prezentat la club în prima zi de antrenamente. Oficialii clubului botoşănean s-au reorientat spre jucătorii din Africa, politică la care au mai apelat în 2007.

După plecarea cuplului Cristi Popovici – Marius Gireadă la Sport Club Bacău, FC Botoşani va fi pregătită în noul sezon de Marius Popescu. Fostul atacant de la Universitatea Cluj va fi ajutat de dublul campion al României Valeriu Bordeanu, care după mai bine de un deceniu s-a întors acasă ca jucător şi antrenor secund. Tripleta este completată de Mihai Nădăban, preparator fizic şi antrenor de portari.

Peste toate acestea, noutatea verii o reprezintă însă reorientarea clubului spre piaţa africană. Mai mult de o treime dintre fotbaliştii sosiţi în probe sunt născuţi în Senegal, Nigeria, Coasta de Fildeş şi Ghana. Informaţiile despre ei sunt relativ sărace. Unii au evoluat în prima divizie din ţara natală, alţii, precum Serigne Ibrahima Moreau sau Ekene Anthoy, au jucat şi în Italia sau Spania, însă în ligile inferioare.

Nici oficialii clubului nu ştiu prea multe despre africani, însă au convenit să le plătească bilete de avion până în România pentru a-i putea testa până la startul ligii secunde. Cert este că, deocamdată, lotul este departe de a fi definitivat.
„Schimbări pot să apară şi înainte cu o zi. Acesta este fotbalul, cei care susţin fotbalul se bazează pe veniri, plecări, adaptări, chestii de profil. În mod normal, aş dori ca pentru cantonamentul de la Câmpulung Moldovenesc să avem terminat lotul în proporţie mare. Ne bazăm mai întâi pe jucătorii noştri, 14 sau 15 la număr. Restul vom completa cu cei care vin în probe. Este o efervescenţă destul de benefică“, a declarat Marius Popescu, antrenor principal al FC Botoşani.

Ce n-a mers acum cinci ani

Acţionarii roş-alb-albaştrilor au mai apelat la jucători din Africa în urmă cu cinci ani, în 2007 ajungându-se la un moment dat ca lotul să aibă concomitent în componenţă cinci fotbalişti din „Continentul negru“. Treptat însă, conducerea clubului a renunţat la serviciile acestora.

Deşi erau foarte determinaţi când intrau pe teren, jucătorii se accidentau des, nu aveau o viaţă tocmai sportivă, fiind în general capricioşi. Trei dintrei ei s-au reîntors în ţară, atacantul Kone a fost cedat la Internaţional Piteşti, de unde a ajuns în Portugalia. Mijlocaşul Keita a fost transferat în prima ligă, la Gloria Bistriţa, unde a ajuns ca printr-o „dublă“ la un meci cu FC Timişoara să îl demită pe Cosmin Contra de la bănăţeni, după ce meciul s-a terminat la egalitate. La Botoşani, în mai bine de un an cât a evoluat în tricoul roş-alb-albastru, nu marcase niciun gol.
Perioada de pregătire de la FC Botoşani a provocat şi situaţii hilare.

Astfel, restaurantul cu care clubul are contract pentru a asigura masa fotbaliştilor face cu greu faţă numărului mare de jucători. În primele zile de la reluarea antrenamentelor s-a ajuns ca bucătăresele să pregătească 54 de porţii. Acest lucru îl supune pe patronul localului la cheltuieli mult peste cele prevăzute în contract, dat fiind faptul că înţelegerea a fost perfectată pentru aproximativ 25 de porţii. „Oare vor plăti pentru diferenţă?“ s-a întrebat Gheorghe Iavorenciuc, patronul restaurantului, care crede că s-a ajuns în situaţia de a face de trei ori pe zi „nuntă fără dar“.

Clubul îi datorează deja lui Iavorenciuc 270.000 de lei din sezoanele precedente. „Eu ca antrenor sunt dispus să renunţ la masă,P ca să fie treaba bună“, a spus Valeriu Bordeanu, antrenor secund şi jucător la FC Botoşani, care a promis că la masă vor fi de acum sub 30 de jucători.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite