Botoşani: Expertiza obiectelor de la Ipoteşti, contestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Expertiza obiectelor de la Ipoteşti, contestată
Botoşani: Expertiza obiectelor de la Ipoteşti, contestată

Fosta soţie a directorului Memorialului Ipoteşti a primit în doi ani 170.000 de lei pentru cercetare

Comisia de Control a Consiliului Judeţean a cerut conducerii muzeului să intre în legalitate, altfel este bună de plată.

Reprezentanţii Memorialului Ipoteşti au încheiat un contract de prestări servicii cu fosta soţie a directorului instituţiei, pe 5 decembrie 2006. Cercetător şi expert în obiecte de artă, Ioana Coşereanu se angaja să expertizeze timp de doi ani 1770 de piese şi obiecte culturale achiziţionate de-a lungul timpului de conducerea muzeului, iar pentru munca depusă a primit prin contract 175.053 de lei. Timp de doi ani, Ioana Coşereanu a încasat conform statului de plată aflat în evidenţele instituţiei aproape 7.000 de lei lunar. Lucrarea i-a fost încredinţată fără licitaţie. „Era un contract mai mare de 40 de mii de euro şi trebuiau să facă licitaţie”, a declarat Manuela Zarug, membru al Comisiei de Control a Consiliului Judeţean (CJ).

„Nu are nicio legătură cu faptul că mi-a fost soţie!“

Conducerea muzeului susţine că lucrarea i-a fost încredinţată Ioanei Coşereanu pentru că este considerată unul dintre cei mai valoroşi experţi în domeniu. „Nu trebuia să fac licitaţie. A venit cu o ofertă bună şi i-am încredinţat lucrarea. Nu are nici o legătură cu faptul că mi-a fost soţie”, a declarat Valentin Coşereanu. Raportul Comisiei de Control a CJ arată că cercetătorul a încasat nejustificat banii publici. „Ioana Coşereanu a primit lunar câte 7.000 de lei, timp de doi ani. Vedem din registre că la un an de la încheierea contractului a reuşit să expertizeze abia 12 piese culturale, dar a încasat banii“, a mai spus Manuela Zarug.

Potrivit Comisiei de Control, din rapoartele de expertiză lipsesc fotografii şi date importante, care ar dovedi că obiectele există în realitate. Deşi contractul a expirat de opt luni, cercetătorul susţine că încă mai lucrează. ,,Nu este vreo ilegalitate. Nu am terminat expertiza. Mai am câteva sute de obiecte la care lucrez”, a declarat Ioana Coşereanu.

Termen pentru şefii muzeului

Conducerea muzeului trebuie să completeze fişele de expertiză efectuate de Ioana Coşereanu şi să justifice lipsa celor peste 600 de rapoarte în termen de 30 de zile. În caz contrar, Valentin Coşereanu şi contabilul-şef Silvia Sturza Muşat vor restitui CJ Botoşani 175.053 de lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite