Botoşani: Elevii, duşi la ore cu microbuze-pirat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Elevii, duşi la ore cu microbuze-pirat
Botoşani: Elevii, duşi la ore cu microbuze-pirat

Din zeci de primării, doar cinci au licenţe de transport pentru microbuzele şcolare

Sute de copii din mediul rural se deplasează zilnic la şcoală cu mijloace de transport care circulă fără licenţă.

Din cele 51 de microbuze şcolare date spre folosinţă în judeţ, doar în cinci localităţi se circulă în legalitate. Alte cinci consilii locale sunt în curs de obţinere a licenţei de transport. Restul primarilor din zonele în care există microbuze şcolare sau, după caz, a reprezentanţilor şcolii în sarcina cărora cade această atribuţie, riscă să se aleagă cu dosare penale.


Statistica alarmantă i-a determinat pe reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române (ARR), filiala Botoşani, să înceapă controalele în teritoriu. „Fac un apel către primarii care nu au început demersurile pentru obţinerea licenţei de transport în cazul microbuzelor şcolare, să-şi rezolve situaţia cât mai repede pentru că vorbim aici de siguranţa copiilor. O perioadă îi mai îndrumăm, dar unde constatăm rea-voinţă, vor apărea sancţiuni aspre“, a declarat Mihai Popa, şeful ARR Botoşani.


Pe edili îi paşte închisoarea


La ora actuală, potrivit ARR, doar elevii din Lunca, Curteşti, Băluşeni, Călăraşi şi Răuseni circulă în condiţii sigure. Documentaţia pentru obţinerea licenţei de transport poate fi obţinută în două zile, iar costurile se ridică la 700 de lei.
Printre comunele care nu şi-au legalizat încă transportul elevilor se numără: Manoleasa, Ştiubieni, Roma, Vorniceni, Vârfu Câmpului, Mihăileni. Aleşii locali care nu vor rezolva problema riscă amenzi de până la 25.000 de lei sau  chiar închisoarea de la 1 la 3 ani.


Mulţi primari nu ştiu de sancţiunile prevăzute de lege. Alţii ştiu, însă neajunsurile financiare îi împiedică să obţină licenţele sau susţin că microbuzul este înregistrat de fapt pe şcoală şi nu pe primărie. „Ştiam că şoferul are licenţă de transport persoane, probabil trebuie licenţă pe firmă şi nu e înregistrat la ARR. Microbuzul e înmatriculat pe şcoală, nu pe primărie“, a specificat Petru Toma, primarul comunei Todireni.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite